Xps Köpük Mantolama Isı Yalıtım Malzemeleri
XPS TEKNİK ÖZELLİKLERİ
ISI İLETKENLİK DEĞERİ
EN 13164'e göre Isıl direnç ve ısıl ilfaktörlik EN 12667'ye ve kalın mamuller için EN 12939'a göre yapılan ölçmelere dayanır. Madde 5.3.2 - Isıl direnç ve ısıl ilfaktörlik yaşlandırmanın etkisi dikkate alınarak en az on deney sonucu. Alınarak belirleme edilir. İmalatçı, Ek C 'ye makul olarak beyan hesaplayabilmek için dahili ve harici direkt olarak yapılan ölçmeler neticesinde ısıl direnç ve ısıl ilfaktörlik ile ilgili elde etmiş olması gereklidir. Yaşlandırma prosedürü, ısıl ilfaktörliği havadan daha az olan ve köpük içinde uzun bir süre içinde kalan şişirici gazlar yardımı ile imal edilen XPS mantolama uygulanır ve aşağı yukarı 25 yıllık bir kullanım süresini temin eder.yaşlandırılmış dşayetler λ ortalama,a ile gösterilmelidir. XPS ısı yalıtım malzemeleri ısı iletim faktörlüğü 0.030, 0,040 ve 0.045 W / mK olarak gruplandırılır. Üye firmaların beyan izolasyon yöntem broşürleri ve internet sitelerinde bulunmaktadır. EN 13164 içinde tarif edilen teknik kullanılarak, üretici CE'li etiketinde bir ısı faktörlük ( λ ) bildirir.
SU EMME
Su bünyesine girdiği ısı yalıtım malzemelerinin bozulmasına yol açtığı gibi, ısı yalıtımı değerlerini düşürmektedir. Su ısıyı havadan 25 kat daha çok iletmektedir. Hücre yapısı vasıtası ile suya ve neme karşı dayanıklı ekstrüde polistren köpükler yapılarda uzun ömürlü ve güvenilir ayrıntı çözümleri sunar. Suyun neden olacağı mantolama zaaflarına meydan vermez, yalıtım performansını yapı ömrü boyunca devam ettirir. Dış cephe uygulamalarında söve malzemelerle desteklenirse katkısı çok daha fazla olur.
XPS levhalarının bu özelliği vasıtası ile ayrıntılarda önemli üstünlüklar sağlanır. Örneğin Teras Çatılarda, Ters Teras Çatı Sisteminde olduğu gibi su yalıtımını koruyan, uzun ömürlü ayrıntı çözümlerine imkân tanır. Yada Dış Cephe mantolama sistemlerinde sürekli dış iklim şartlarına maruz kaldığında suyu bünyesine emmediği için ve donma - çözülme döngüsündeki dayanımı vasıtası ile malzemenin dayanıklılığı bina ömrü boyunca süreklidir ve zamanla ısı yalıtım performansı değişmez.
Binalarda mantolama yapmak amacıyla mantolama firmaları, içten cephe kaplama, dıştan duvar kaplama ve "sandviç duvar" olmak üzere 3 değişik teknik uygulanır. Isı köprülerinin oluşumunu önlemek ve yalıtımın devamlılığını sağlamak için oluşturulan en iyi program dış cephe kaplama yani ısı yalıtımı programıdır.
Xps Strafor Yalıtım ve İzolasyon Malzemeleri
Binalarda dış cephe kaplama yani "mantolama" yapılırken bu gereksinimlere yanıt verecek ısı yalıtım malzemeleri seçilmeli ve tercih edilen cephe kaplama ısı yalıtım duvar sistemi tekniğine uygun bir şekilde strafor dış cephe kaplama panelleri ile yapılmalıdır.
Dış cephe kaplama malzeme fiyatları, strafor dış cephe mantolama modelleri ile karşılaştırılırsa % 200 varan oranlarda daha pahalıdır. Geçmişte yeterli teknolojinin olmaması sebebiyle prekast kaplamalar, Binalarda dış cephe uygulamaları yapan mantolama firmaları gerek işçilik fiyatları gerekse mantolama malzeme fiyatları açısından pahalı bulunarak günümüzde yerini eps strafor kaplamalara bırakmıştır. Bu yapı sayesinde Ekstrude Polistren malzemeler (XPS) bünyesine su almaz ve nemden etkilenmezler ve diğer ısı yalıtım malzemeleri ile kıyaslandığında haklı bir üstünlüğe sahiptirler.
İlk Ekstrüde Polistren Köpük 1940'lı yılların başında, Amerika'da askeri amaçlı talep üzerine yüzer sallar için üretilmiştir. Yoğun kullanımı sonucunda, su ve neme karşı oldukça dirençli olduğu fark edilen bu ürünlerin aynı zamanda ısı yalıtım teknik özelliklerinin farkına varılmıştır ve ısı yalıtımı amacıyla üretimine devam edilmiştir. 1960'lı yıllarda ise Avrupa'da üretimine başlanan Ekstrüde Polistren Köpükler, 50 yılı aşkın bir süredir de tüm binalarda ve mühendislik yapılarında güvenle kullanılmaktadır. Bugün Ekstrüde Polistren Köpüklerin tüm dünyadaki kullanımı 15-20 milyon m3 / yıl civarındadır.
Türkiye'de yerli üretim 1994 yılında başlamıştır. 2005 yılında toplam üretim 700.000 m3 / yıl iken 2008 yılında 1.600.000 m3 / yıl'ın üzerindedir. İnşaat sektöründeki büyümeye paralel olarak yıllık yaklaşık % 15-20 Pazar büyümesi gerçekleşmektedir. 2012 yılı Pazar büyüklüğü yaklaşık 3 milyon m3'ün üzerindedir.
Ayrıca prekast dış cephe kaplama malzemelerinin ısı yalıtım oranı çok düşüktür. Dış cephe mantolama fiyatları makalemizden, ayrıntılı olarak bilgiler alabilirsiniz.
Genel Bilgiler
- Isı iletkenlik beyan değeri (10°C’de) 0,030 ≤ λ ≤ 0,035 W/mK’dir. Kullanım yeri ve amacina göre farkli boyut ve basma mukavemetinde, degisik kenar ve yüzey sekillerinde levha olarak üretilebilmektedir.
- Isı iletkenlik değerine bağlı olarak xps ürünleri 030 ve 035 ısı iletkenlik grubundadır.
- Su buharı difüzyon direnç faktörü µ = 90-100’dür
- Kullanım sıcaklığı -50/+75°C aralığındadır.
- %100 kapalı gözenekli homojen hücre yapısına sahip olup bünyesine su almamaktadır.
- Kapiler emiciliği yoktur.
- Basma dayanımı çok yüksektir.
- Asit ve baz kimyasallara dirençli olmasına karşın, baca gazları, metan grubu gazları, benzin grubu, eter, ester ve amin grubu kimyasallara karşı hassastır.
- Güneşin mor ötesi ışınlarına (UV) karşı hassastır. Doğrudan güneş ışınlarından korunmalıdır.
- TS EN 13501-1’e göre E sınıfındadır.
Mantolama aynen biz insanların giyinmesi gibi dış cephe kaplama paneli uygulamalarıdır. Bina dış cephesinin giydirilmesine verdiğimiz bir isimdir. Binalarda dış cephe kaplaması nasıl yapılır? "baskı cephe" sorusuna cevap bulabileceğiniz en iyi kaynakların başında övünerek söyleyebiliriz ki METPOR Söve ve Mantolama Ürünleri gelmektedir. Binalarda dış cephe mantolama planlaması yapılırken, İyi analiz edilip doğru seçilen "mantolama malzemesi" kaliteli yapısıyla dış cephelere ihtiyacı olan "yalıtım" özelliğini sunmakta ve hem yeni binalarda hemde eski binalarda gerek görsel olarak, gerekse izolasyon amaçlı değer katmaktadır. Bu nedenle ki herkes "en iyi mantolama markası" hangisiyse o ürünü kullanmak ister.
Metpor
info@metpordekor.com
Okunma Sayısı : 13 707