Binalarda Isı Yalıtım (Mantolama) Raporu
Isı yalıtım belgesi olarak 2 farklı belge alabilirsiniz;
- Enerji kimlik belgesi
- TS 825 Isı yalıtım raporu
Bu iki belgenin herhangi birini ısı yalıtım belgesi yani mantolama belgesi olarak kullanabilirsiniz. İsterseniz 2 sini birden de alabilirsiniz.
TS 825 Isı yalıtım raporu sadece ısı yalıtımınız hakkında bilgileri içerir.
enerji kimlik belgesi; Isı yalıtımı, mekanik sistemler ve elektrik sistemleri hakkında bilgileri içerir.
Öncelikle bir yapının enerji kimlik belgesi sahibi olabilmesi için başvuru yapmaları gerekir. Başvuru yapacakları kuruluş T.C. Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlığı (EVD) şirketi olması gerekmektedir.
5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, dış cephe kaplama özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.
Daha basit bir ifade ile buzdolapları, çamaşır makineleri gibi beyaz eşyalardaki ya da klimalardaki enerji performansı sınıflandırmaları artık binalar için de geçerlidir. Bu sınıflandırmalar A’dan G’ye kadar yapılmıştır. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtmektedir. Binalarda bu sınıflandırmayı gösteren belgeye enerji kimlik belgesi ya da kısaca EKB denilmektedir.
Yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlanmalı ve inşaa edilmelidir. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskan ruhsatı alamamaktadır.
Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu yoktur. Mevcut binalar ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimi, aydınlatma armatürleri verimliliği gibi parametrelerine bağlı olarak A sınıfından G sınıfına kadar her sınıf enerji kimlik belgesi alabilmektedir.
Binalarda Isı Yalıtımının Önemi
Türkiye'de dış cephe kaplama son senelerde apartmanların, sitelerin, villaların, hastane binalarının veya okul binlarının dış cephesinde mantolama yapmak amacıyla yapılan kendinden sıvalı mantolama "fugalı mantolama" uygulamaları (EPS Cephe Kaplamaları) Amerika ve Avrupa ülkelerinde standartlarla tescillenmiş ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla uzun yıllardır kullanılmaktadır.
Dış cephe kaplama uygulamasının sonunda enerji kimlik belgesi almanız gerekir. 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgeye enerji kimlik belgesi denir. Dış cephe strafor kaplama malzemeleri diğer malzeme seçeneklerine göre ekonomiktir. Binaların cephelerini dış cephe duvar panelleri ile giydirilen bir dış cephe kaplama köpük malzemeleridir. Kış aylarında kabaran doğal gaz faturaları sizleri rahatsız ediyorsa, yazları evinizin serinliğini muhafaza etmek istiyorsanız bu "dış cephe kaplama çeşitleri" tam olarak derdinize derman olacak bir pratik tekniktir.
Metpor
info@metpordekor.com
Okunma Sayısı : 11 190