Isı Yalıtımı (Mantolama) ve Enerji Tasarrufu Nedir?
Binalarda mantolama teknikleriyle enerji tasarrufu birçok ülkede hayati öneme sahip bir mesele haline gelmiştir. Aynı zamanda, düşük elektrik tüketimi ile tatmin edici iç mekan iklimi gereklilikleri artmış ve bu da enerji tasarruflu evler için arz ve talebi artırmıştır. Küresel ısınmaya karşı savaş, sera gazı salınımını azaltmak için evlerde ısı yalıtımı uygulamasıyla başlamalıdır. Gelişmiş ülkelerde, hükümet, küresel ısınmaya karşı mücadelede acil ihtiyacı karşılayan evlerde dış cephe kaplama işlerinin gerçekleştirilmesinde ortaya çıkan maliyetler için ev sahiplerine vergi indirimi sağlamıştır.
Türkiye'de, halktan genel olarak bir ev veya ofisi serinletmek için verilen ortak cevap muhtemelen klimayı açmaktır. Çoğu evin çatısı Türkiye'de ahşap kirişler ve beton kiremitler kullanılarak inşa edilmiştir. Tavandan geçen çatıdan kazanılan ısı, iç mekan ısısını, çoğu ev sahibinin klima kullanmadan rahat hissetmeyeceği bir seviyeye yükseltti. Çatılardaki enerji üzerindeki etki çoğu zaman göz ardı edilir, bunun etkisi de önemli olabilir. Evlerde klimalar enerji tüketiminin % 23'ünü oluşturuyor.
Mantolama (Isı Yalıtım) Malzemeleri ve Özellikleri
Alternatif olarak, sıcak ve güneşli bir güne rağmen, dış cephe kaplama teknikleri yardımı ile rüyayı serin ve rahat yaşamaya ya da çalışma ortamına başarabiliriz, sonra ev veya işyerini soğutmak için klimalara olan bağımlılığı yalıtım sayesinde azaltabiliriz. Bu, bir evin yalıtılmasının potansiyel olarak elektrik faturalarında binlerce Türk Lirasını kurtarabileceği anlamına gelir.
Yalıtım Malzemeleri Özellikleri ve Çeşitleri
- Isı yalıtım malzemelerinin ısı iletim katsayıları küçük olmalıdır. Bu sayede "enerji tasarrufu" sağlarlar.
- Binalarda kullanılacak izolasyon malzemelerinin ağır olmaması gerekir.
- Mantolama malzemeleri kokusuz olmalıdır. Uzun vadede rahatsız edici kokular yaymamalıdır.
- Su ve nemi absorbe etme özelliği olmalıdır.
- İzolasyon amacıyla kullanılacak "dış cephe kaplama malzemeleri" bünyesine bakteri ve haşerelerin yuva yapabileceği boşluklar olmamalıdır.
- Çürümeye karşı sağlam olmalıdır.
- İzolasyon malzemeleri ilk günkü özelliğini kaybetmemelidir.
- Yanıcı olmamalıdır.
- Yalıtım malzemeleri uzun ömürlü olmalıdır.
- Taşımaya elverişli ve insan sağlığına zarar vermemelidir.
- Isı yalıtım malzemeleri ekonomik ve temin edilebilir olmalıdır.
Binalarda ısı yalıtımının kurulum işlemine devam etmeden önce mantolama firmaları ve uzmanlarından danışmanlık alınması önemlidir. Dış cephe mantolama uygulaması yaptırırken günümüzde binaların görselliği de düşünülmektedir. Bu sebeple dekoratif mantolama uygulama yöntemleri tercih edilmektedir. Dış cephe kaplama modelleri söz hususu olduğunda değişik dekoratif dış cephe kaplama malzemeleri olduğu görülmektedir.
Tercih edilen giydirme cephe malzemeleri ile ilgili bilgi sahibi olmak için bizleri takip etmeye devam edebilirsiniz. Taş, ahşap, cam gibi cephe kaplama malzemeleri arasında hangisini tercih edeceğinize dikkat etmeniz gerekmektedir. Bunları bir arada kullanmayı da tercih edebilir ve orjinal dizaynlar amacıyla düşünceler üretebilirsiniz.
Bina cephelerinde söve modelleri ile söve imalatı ve son süreç olarak söve montajı Metpor Söve ve Mantolama olarak tarafımızdan yapılmaktadır. Bina süsleme ve villa söve modelleri çözümlemelerinde kullanılanacağımız malzemeler, farklı model ve ebatlarda üretilebilme avantajı ile bir adım önde olan malzemelerdir. Bina söve modelleri özellikle, yüzyıllardır bina köşe söve modelleri olarak bilinen köşe taşı uygulaması sayesinde dekoratif bir manzara kazandırır.
Metpor
info@metpordekor.com
Okunma Sayısı : 2 272