Isı Yalıtımının Önemi Nedir?, Binalarda Isı Yalıtımı Ne İşe Yarar?
Isı yalıtımı binaların enerji verimliliği açısından büyük önem taşır. İyi bir mantolama sayesinde binaların içindeki ısının dışarı kaçması engellenir ve bu da enerji tasarrufu sağlar. Aynı zamanda dış cephe kaplama, çevre dostu bir uygulamadır çünkü az enerji tüketimi, az sera gazı salınımı anlamına gelir.
Isı yalıtımının önemi nedir? diye soracak olursak, iç mekanlarda daha hijyenik, daha az rutubetli, kış ve yaz aylarında daha sıcak veya daha soğuk bir atmosfer sağlaması sebebiyle ve bu sayede yaşam standardını yükselterek, daha sağlıklı ve konforlu bir yaşam şansı tanıması ısı yalıtımı yapılmasının en önemli nedenidir diyebiliriz.
Binalarda ısı yalıtımı, iç mekanlardaki konforun ve enerji verimliliğinin artırılmasını amaçlar. İç mekanların konforlu ve enerji verimli olması, müşterilerin memnuniyetini ve işletmenin maliyetlerini azaltır. Ayrıca ısı yalıtımı, dış ortam sıcaklıklarındaki değişmelerin etkisini azaltır ve bu da ev ve işletmelerin maliyetini azaltır. İç mekanların enerji verimliliğini arttırarak, enerji tasarrufu sağlanır ve bu da doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunur.
Binalar, yaşam alanları ve işletmeler için en büyük enerji maliyetini oluşturur ve bu maliyetin büyük bir kısmı, ısıtma, soğutma ve aydınlatma için kullanılan enerjiden kaynaklanır. İşte bu nedenle, binalarda dış cephe kaplamasının önemi büyüktür ve enerji verimliliği için yapılması gerekir.
Ayrıca, ısı yalıtımının yapılması, çevresel etkileri azaltır ve iklim değişikliğine karşı mücadele konusunda da bir rol oynar.
İşte bu nedenlerle, binalarda ısı yalıtımının önemi büyüktür ve enerji verimliliği, konfor, maliyet tasarrufu ve çevresel faktörler açısından önem arz eder.
Binaların dış cephesine yapılacak dış cephe ısı yalıtım uygulamaları, ısı yalıtımının önemi, iç mekanlarda oluşabilen bir çok sorunun önüne geçebildiği gibi, yaşadığınız binanın duvarlarının dış etkilerden tamamen yalıtılması sayesinde, çok daha güçlü ve uzun ömürlü olmasını da sağlamaktadır.
Isı Yalıtımının Faydaları nedir? diyecek olursak, cephe sistemleri mevsimlere göre yazın sıcak havanın içeriye, soğuk havanında dışarıya çıkmasını, kış aylarında bunun tersi olarak dışarıdaki soğuk havanın içeriye, içerideki sıcak havanın dışarıya çıkışını engelleyerek, düzgün ve sağlıklı bir iklimleme olanağı sunar.
Binalarda Isı Yalıtımı Yapılması Neden Önemlidir?
Isı yalıtımı sayesinde oluşan enerji tasarrufu bile, dış cephe ısı yalıtım maliyetini en az iki en fazla üç sene içerisinde karşılamakta ve oluşturduğu yüksek standarttaki yaşam olanağı da ekstra kar olarak yaşamımıza yansımaktadır. Binalarda dış cephe kaplama sadece dış cepheye yapılmamalıdır.
Isı yalıtımı binalarınızın temelinden, çatılara kadar enerji kaçağı oluşabilecek ve aynı zamanda dış etkilere maruz kalabilecek her katmana yapılmalıdır. Bodrum katlarının toprağa temas etmekte olan duvarların, yoğuşma suyunu kesmek için, bodrum duvarlarının dışından bir izolasyon gerekmektedir, bunun yanı sıra temel altına uygulanacak bir izolasyon gerekir, tamamlayıcı unsur olarak tüm dış cephe kaplama ile ısı yalıtımı yapılması çok büyük bir gereklilik ve yasalarımızın zorunlu kıldığı bir mecburi bir uygulamadır.
Binaların Isı Yalıtımının Önemi; Üstün Niteliklere Sahip Bir Yaşam Alanı Yaratmak, Isı Yalıtımı (Mantolama) Uygulamasının Temelini Oluşturur.
Yine tamamlayıcı bir şekilde çatı ve teraslarda yapılacak su ve ısı yalıtımı uygulamaları ile iç mekanlardaki havanın verim sürekliliğini koruyarak, bireyler için üstün niteliklere sahip yaşam alanları oluşturmaktadır. Tüm bu nedenler doğrultusunda ve yasal bir zorunluluk haline gelmesi sebepleriyle ısı yalıtımı yani mantolama ve yanında söve yapılmalıdır.
Enerji verimliliği yasası, yapıların yalıtılması için tek bir yöntemi işaret etmez. Ancak, enerji verimliliği noktasında sabit bir değer öngörülür. Teknik analizlerde yapının yönetmelikte belirlenen sabitlere ulaşmış olması beklenir. Enerji Kimlik belgesi ismi verilen belge, yapılan teknik analizin bir raporudur. Bu raporda yapı A’dan F’ye kadar farklı derecelerde değerlendirilir. Kanuna göre C ve daha düşük enerji değerine sahip yapılar geçer not alamazlar.
Yani, yapılacak analizler kağıt üzerinde olmayacak ve gerçek analizlere dayandırılacaktır. Bu nedenle uygulamaların nitelikli firmalar tarafından yapılması gerekir. İstanbul cephe firmaları bu nedenle doğru seçilmeli ve uygulamanın esasları detaylı biçimde planlanmalıdır. Yapı sürecinde farklı materyaller kullanılarak, farklı sonuçlara ulaşmak mümkündür. Bunun için, firmanın kullanacağı dış cephe kaplama malzemesinin kalitesi de analiz edilmelidir.
Ahşap Evlerin Dış Cephe Isı Yalıtımı
Mümkünse, yalıtımı termal bölgenin bulunduğu alanın dışında tutmak her zaman uygundur. Sıcak iklim bölgelerinde, enerji kaybını ve gün boyunca binalarda biriken ısı tasarrufunu sağlamak için bu havalandırma, özellikle yazın doğal çapraz havalandırma ve gece havalandırması ile daha önemlidir. Ahşap evlerde kullanılmak üzere geliştirilmiş özel dış cephe kaplamalarımız mevcuttur. Eps strafor köpükten üretilen bu paneller, ısı yalıtımlı hazır duvar kaplama levhalarıdır. Ahşap desenli duvar kaplama panelleri fugalı dış cephe kaplaması ve yalı baskı (siding) ahşap cephe paneli olarak adlandırılır.
Ahşap duvar kaplama levhalarının avantajlarını sıralayacak olursak;
- Özel Üretim Tekniği Sayesinde Mermer, Ahşap, Doğal Taş, Tuğla Dokusuna ve Görünümüne Sahiptir.
- Strafor ahşap paneller, fiber duvar panelleri gibi zamanla kötü koku yaymaz.
- Montaj Tekniği Sayesinde Plakaların Birleşim Yerlerinde Görüntü Devamlılığı Sağlar.
- Özel Zemine İhtiyaç Duymaz Düz Olan Her Zemine Kolaylıkla Uygulanır.
- Ahşap duvar kaplama panelleri Sınırsız Renk, Desen ve Doku Seçeneğine Sahiptir.
- Zehirli Gazlar İçermez.
- Bakteri Üretmez.
- UV Işınlarına Karşı Dayanıklıdır, Güneş Işınından Rengi Solmaz.
- Kolaylıkla Kesilebilir ve Montaj İçin Kolaylık Sağlar.
- Su ve Nemden Etkilenmez.
- Doğal Taşta Yaşanan Yosunlanma Problemi Olmaz.
- Mantolama Özelliğine Sahiptir, Isı ve Ses Yalıtımı Sağlar.
- İzolasyon Özelliğini Yitirmez.
- B1 Sınıfı Alev Yürütmez Özelliğe Sahiptir, Alevi Taşımaz ve Çoğaltmaz.
- İstenilen Renge Sonradan Boyanabilir.
- İç ve Dış Cephe Kaplama ve Dekorasyon Amaçlı Kullanılabilir.
- Silinebilir ve Yıkanabilir.
- Darbe Emici Özelliğe Sahiptir.
- Diğer Malzeme Seçeneklerine Göre Strafor Duvar Paneli m2 Fiyatları çok daha ucuz malzemelerdir.
- Boyutlar :50 cm En x 200 cm Boy x 40 mm kalınlık, 1 levha m2 tekabül eder.
Bu bölgelerdeki eski binalarda, geçirgenliklerini artırmak ve su direncini azaltmak için zarflarını iyileştirmeleri tavsiye edilirken, soğuk iklimlerde geçirgenliği azaltmanın ve su direncini artırmanın başka bir yolu olmalıdır. Özel veya alçak katlı bir binanın dış duvarlarını yalıtmak kendi başına oldukça mümkündür. Güvenilir bir kılavuz olarak SNIP 23-02-2003, kendi başına yapıldığında "binaların termal koruması" olacaktır. Belge, binaların güvenliği için gereksinimleri belirler.
Duvar Dışında İzolasyon Malzemeleri
Mantolama detayları ve mantolama alternatifleri için pek çok yalıtım sistemi bulunur. İyi bir mantolama nasıl olmalı? diye soracak olursanız. Mantolama markaları arasında Metpor ön planda geliyor diyebiliriz. Dış cephe mantolama fiyatları malzeme türüne göre değişkenlik göstermekle birlikte en ucuz mantolama fiyatı eps strafor izolasyon malzemesi denebilir.
Yalıtımın ana göstergeleri şunlardır:
Şu anda çoğu evde, genellikle bir iç bölme ve bir dış ünite ile bu ekipmana sahiptir ve diğer düşük gereksinimlerle ve yüksek performanslı havadan havaya ısı pompaları gibi daha yüksek enerji verimliliği ile değiştirilmelidir.
Tesisatı kontrol etmek ve kontrol etmek için anahtarlar, programlayıcılar veya termostatlar gibi ekipmanların kolay erişime sahip olması ve doğru şekilde programlanması da arzu edilir. Isı yalıtım malzeme önerileri için linkten makaleye erişebilirsiniz.
Lambaların düşük tüketimli ve yüksek enerji verimliliğine sahip başkalarıyla değiştirilmesinin yanı sıra aydınlatma kontrol sistemleri, elektrikli ekipman ve ekipmanın geri kalanı, A veya daha yüksek bir enerji derecesine sahip olmaları arzu edilir. Enerji tüketmeye devam ettikleri için elektrikli aletleri fazla kullanmayınız ve kullandığımızda cihazları tamamen kapatınız.
Binalarda Isı Yalıtımı Yapmanın Faydaları Maddeler Halinde;
Bir ülkenin kalkınması ile ülke ekonomisi arasında çok yakın bir ilişki vardır. Ülke ekonomisine doğrudan etki yapan uygulamalardan birisi de ısı yalıtım uygulamasıdır. Isı yalıtımının faydaları birey ve ülke bazında düşünebiliriz. Ülkeler için enerji tasarrufu ile oluşan ekonomik kalkınma ve sağlıklı bir çevre, bireyler için ise yakıt tasarrufu ile artan bir bütçe ve daha iyi konfor şartları örnek verilebilir. ısı yalıtımının faydaları maddeler halinde sıralayacak olursak;
- Yalıtımın olmadığı yapılarda ciddi anlamda israf oluşmaktadır. Bu durum doğrudan ülke ekonomisine zarar vermektedir. Mantolama uygulamasının aile ve ülke ekonomisine katkıları hakkında ayrıntı bilgilere linten ulaşabilirsiniz.
- Yaşadığımız bölge ve coğrafi özelliklerden dolayı enerji kaynaklarına ulaşımın kolaylığına rağmen, enerji tüketiminde israfın önlenmesi büyük bir zorunluluktur.
- Yapılarda ısı yalıtımı uygulamaları ile binalarda kullanılan enerji miktarları azaltılabilir, dolayısıyla enerji tasarruflu binalar üretilebilir.
- Doğru ısı yalıtım uygulamaları ile harcadığımız enerji miktarı her yıl azalır.
- Isı yalıtımı, binalarda meydana gelen ısı köprülerinin oluşmasını engeller.
- Isı yalıtımı yapılmış evlerde, ısı dengeli şekilde yayılır. Yoğuşma ve hava akımı gibi istenmeyen durumlar oluşmayacağından konforlu bir yaşam elde edilir.
- Isı yalıtımı, yapılardaki yaşam konforunu etkileyen nem ve küf gibi oluşumları engelleyerek sağlıklı bir yaşam konforu sağlar.
- Binalarda istenmeyen durumlardan biriside korozyondur. Isı yalıtımı sayesinde bina cephesi dış etkenlere karşı korunur ve korozyonun önüne geçerek ısı yalıtımı ne işe yarar? sorusunun cevabıdır.
- İklime bağlı olarak meydana gelen sıcaklık farklarının sebep olduğu olumsuz şekil değişimi ve çatlaklara karşı ısı yalıtımı veya söve modelleri ile önlem alınması yine ısı yalıtımının faydaları arasında gösterilebilir.
- Enerji tüketiminden dolayı ortaya çıkan SO2, CO2 parçacıkları ve diğer emisyonlar önemli problemlere neden olmaktadır.
- Özellikle kış aylarında yaşanan, hava kirliliğine önemli miktarda katkı enerji tüketiminden kaynaklanmaktadır. Isı yalıtım levhaları ile birlikte daha az yakıt kullanılacağından atmosfere salınan CO2, SO2 gibi gazların varlığı azalır.
- Hazır dış cephe kaplama levhası ile yıpranmış binalara estetik bir görüntü verilebilir. Buda Isı yalıtımının önemi konusunda bize bilgi veriyor.
Isı yalıtımı nedir kısaca özeti yukarıda maddeler halinde sıraladık. Dış cephelerde ısı yalıtımı nedir? ve mantolama nedir? makalelerimizden daha ayrıntılı bilgiler alabilirsiniz.
Mete Yılmaz
meteyilmaz@metpordekor.com
Okunma Sayısı : 32 700