Isı Yalıtımının Önemi Nedir?, Isı Yalıtımının Faydaları Nelerdir?
Binalarda ısı yalıtımı, ısı kaybını önlemeyi hedefleyen akıllı, pratik ve kolay bir çözümdür. Bina mantolama nerelere yapılır? diye soracak olursak, yalıtılacak en süregelen alanlardan bazıları tavanları, boşluk duvarlarını, dış duvarları ve zeminleri kapsamalıdır. Isı yalıtımı, binalarda enerji tasarrufu sağlamak için yapılan bir uygulamadır.
Dış cephe ısı yalıtım sistemleri yapılarına göre, belli derecelere kadar hava oluşumlu gürültüye karşı yalıtım sağlayarak yapı içersindeki hayat niteliğini kaydad eğer şekilde artırmaktadır. Tipik olarak, köpük dış cephe mantolama fikirleri arasında en uygun olan bloklar durumunda oluşturulur ya da kesilir. Köpük yalıtım levhaları yanıcıdır ve Hexabromocyclododecane (HBCD) olarak adlandırılan bir yanmaz kimyasal içerisinde kaplanması gerekir. Dış cephe mantolama çeşitleri makalemize linkten ulaşabilirsiniz. Mantolamada Dikkat Edilecek Hususlar isimli makalemizden de faydalanabilirsiniz.
Isı yalıtımı sayesinde binaların iç sıcaklığı korunarak dışarıdaki soğuk veya sıcak hava etkisiz hale getirilir ve bu sayede yapıların ısıtma veya soğutma sistemleri daha az enerji harcar. Bu da hem çevre dostu bir yaklaşım olmasının yanı sıra hem de faturalarda tasarruf sağlar. Ayrıca, ısı yalıtımı sayesinde binaların ömrü uzar ve yapısal problemlerin önüne geçilir.
Tüm bu nedenlerden dolayı, isı yalıtımı binaların konforlu ve ekonomik bir şekilde kullanımını sağlamak için büyük bir öneme sahiptir.
Mantolama, kışları daha çok ısınmak, yazın da daha çok serinlemek amacıyla oluşturulan, binaların dış cepheleri ile duvarları, pencere kenarları söve ve kapı gibi yerlere oluşturulan Dış Cephe Giydirme çalışmasıdır.
Dış Cephe Mantolama Uygulamasının Önemi şöyledir;
- Isı yalıtımı gaz, kurum ve toz emisyonunu azaltarak ve çevre kirliliğini önler.
- Isı yalıtımı yardımıyla daha çok sıhhatli ve konforlu bir yaşantınız olur.
- Rutubetli alanlar ve küf oluşmalarını engel olarak yalıtımın ve cephe sistemlerinin yapıldığı yerde mikropların yaşaması engellenir.
- Isı Yalıtımı; yönetmeliklere uygun ideal bir mantolama yardımıyla, ısınma ya da serinleme hedefiyle yaptığımız harcamalardan ortalama %50 tasarruf ederek yazın serin kalmaya kışın daha iyi ısınmaya imkân sağlar.
- Dış cephe kaplama yardımıyla yalıtım yapılan yerde dengeli oda sıcaklıkları olur. Bu sayede mekan daha konforlu ve sıhhatli duruma gelir. Yalıtımın olmadığı yerlerdeki gibi pencereye yakın mekanlar soğuk, iç taraflar daha sıcak olmaz. Böylece ısınmak amacıyla kullandığınız enerjiden tasarruf ettiğiniz gibi evinizde ya da odanızda bir ısı dengesi oluşmuş olur.
- Evlerdeki küflenmeyi bozulmaları ve duvarlarda ve tavanlarda ısı farklılıkları nedeniyle oluşacak kara lekelerin önüne geçer.
Eps Strafor ısı yalıtım levhalarının rahatça kesilebilir olmasından dolayı dış cephe kaplama modelleri için esnek tasarımlar yapılabilmesi imkanı sunmaktadır.
En iyi ısı yalıtım malzemeleri dış cephede dayanıklı olması, su ve nemden basit etkilenmemesi, yanmaya dayanıklılık, basınç ve çekme dayanıklılığı, buhar difüzyon direnci, birim hacim ağırlığı, sıva tutuculuğu, işlenebilirlik, uzun yaşamlı olması, mantolama malzeme m2 fiyatları anlamında ekonomik olması gibi etmenler göz önünde tutulmalıdır.
Isı Yalıtımı (Mantolama) Kullanım Alanları;
- Binaların çatı alanı ve bina duvarlarında,
- Toprak temas eden zemin kattaki bina ve evlerde,
- Katları ayıran ya da katların arasında kalan kısımlarda,
- Tesisat boruları, tesisat sistemi ve havalandırma boşlukları ve kanallarında,
- Garaj, depo, kiler gibi ısıtılmayan bölümlere bakan kısım ve duvarlara yapılıp uygulanabilir.
Dış Cephe Mantolama ve Faydaları
Günümüzde, yapılarda enerji performansı kavramı, giderek çoğalan enerji maliyetleri ve bölgesel kısıtlar niçiniyle hiç olmadığı kadar ehemmiyet kazanmıştır. Bu kavram beraberinde, yapılardaki enerji kayıp ve kazançlarının sınırlandırılması gereksinimi meydana çıkmış ve inşaat pazarında enerji korunumunu ve sürdürülebilirliği amaçlayan uygulamalar yayılmış ve gelişmiştir.
Yapılarda ısı kayıplarının büyük bölümü dış cephe yüzeylerinde meydana gelmektedir. Bu amaçla binanın içeriden bulunduğu kadar dışarıdan da yalıtılması ve enerji kayıplarına karşı korunması büyük ehemmiyet taşımaktadır.
Yapı çapında elde edilen enerji verimliliği, işletme giderlerini bina ömrü süresince aşağı çekerken bina kalitesini artırmakta ve aynı vakitte bina sakinlerine de konforlu bir hayat alanı sunmaktadır. Bu sebeple izolasyon düzeyinin artması, hayat alanlarımızın daha enerji verimli, sürdürülebilir ve işlevsel olmasını sağlar.
Dış cephe kaplama malzemeleri, yapı dış duvarlarını çepeçevre sararak ısı köprülerinin oluşumunu engeller ve enerji kayıplarının önlenmesinde büyük rol oynar. Yapıların, maliyet üstünlüğü yönünden en ısı verimli şekilde oluşturulabilmesi fırsatı, dizayn ve inşaat adımında meydana çıkmaktadır.
Söve kaplama, dış duvar malzemelerinin beş ana faktörü ile sonuçlanır
Artık inşaat halindeki yüksek binalar, ısı yalıtımı rolünü oynayabilen ve dış duvarın koruyucu bir etkisi olan duvar yalıtım levhasının dışına kurulacak, tuğla beton ömrünün dış duvarını artırabilir. Ancak dış duvarı genişletmek için zamanın kullanılmasıyla ısı yalıtım malzemesi eskime fenomeni gibi görünecek, sonra da eskimeye neden olacak mı? Aşağıdaki küçük basit giriş dizisi yaklaşık beş alana bölünmüştür:
1, Termal stres, sıcaklık farkından kaynaklanan termal genleşme ve büzülmedeki yapılandırılmamış yapı miktarını değiştirir, böylece her zaman kararsız bir durumda olur.
Bu nedenle, ısıl gerilim, yüksek bir binaya sahip bir dış duvarın dış yalıtım katmanının ana yıkıcı güçlerinden biridir. Çok katlı veya yazlık yapı ile karşılaştırıldığında, daha uzun olan bina dış katmandan daha fazla güneş ışığına maruz kalır, termal stres daha büyük ve deformasyon daha büyüktür. Bu nedenle yalıtım yapısı tasarlanırken ısı izolasyon malzemesi seçimi esnek ekranlama prensibini karşılamalı, malzemenin deformasyon kapasitesinin iç katman malzemesinin deformasyon kapasitesinden büyük olması gerekmektedir.
2, hava basıncı. Genel olarak, büyük bir basınç kaybı, negatif hava basıncı emişi, yüksek katlı bir bina yalıtım katmanından kaynaklanan pozitif basınç vardır, bunun için dış yalıtım kaplaması, boşluğun gereksinimlerine göre hava basıncına ve hava basıncına önemli ölçüde dirençli olmalıdır. İzolasyon tabakası olmadan, hava basıncını önlemek için hava tabakasını ortadan kaldırır, özellikle hava tabakasının izolasyon tabakasının negatif basınç durumunda izolasyon tabakasının kaybı nedeniyle hacim genişlemesi.
3, deprem kuvveti, yüksek katlı bina yapısı ve ekstrüzyon, kesme veya deformasyon cephe kaplama katmanı ve daha fazla yalıtım tabakası, depremin büyüklüğü ne kadar büyük olursa, o kadar şiddetli olur. Bunun için, yüksek yapışma içeriğine sahip dış ısı yalıtımı, esnek gradyan prensibini karşılama gerekliliği öncülüğünde dispersiyon ve deprem stresini absorbe etmek, darbeyi önlemek için yalıtım tabakasının yüzeyindeki yükü azaltmaktır. Yalıtım altındaki geniş bir sismik kuvvet alanının kırılmasını, ayrılmasını veya düşmesini gerektirir.
4, su veya su buharı yüksek katlı binalar, su veya su buharı hasarını önlemek için dış ısı yalıtım malzemesinin iyi hidrofobik, iyi buhar buharı geçirgenliğini kullanmalı, transfer sürecinde su veya su buharından kaçınmalıdır. Artan nem içeriğinde duvar yoğuşması veya yalıtım katmanı oluşur, yüksek katlı bina yalıtım katmanı yağmur erozyonunu ve donma önleyici eritme kapasitesini iyileştirmek için artırılır.
5, Yangın çok katlı binalar, çok katlı binalardan daha yüksek yangın dereceleri gerektirir. Yüksek katlı binanın yalıtımı, yangına karşı üstün bir dirence sahip olmalı ve yangının yayılmasını ve şeker veya zehirli gazların salınmasını önleyebilmelidir, hacim çok düşük olamaz, azaltılamaz, aksi takdirde ev veya itfaiye ekipleri Kurtarma operasyonlarının zarar görmesi büyük zorluklara neden oldu.
Dış Cephe Isı Yalıtımı (Mantolama) Uygulamasının Yararları ve Avantajları
Dış cephe mantolama düzeneğinin performans yönünden yapıya sağladığı yararlar;
1. Isıl Konfor
Isı yalıtımı yardımıyla hayat alanının her noktasında homojen bir sıcaklık sağlanarak ısıtma ve soğutma gereksinimleri azaltılır. Böylece hem konforlu hem de sıhhatli hayat alanları oluşturulur.
2. Isı Kayıp ve Kazançlarının Azaltılması
Dış cephe mantolaması yapılmamış yapıların cephelerinden aşırı derecede ısı kaçakları ya da kazançları meydana gelebilir ve şayet bu sorun ortadan kaldırılmazsa büyük miktarda enerji kullanımı ve dolaylı maliyetlerine sebep olur. Dış cephe mantolama sistemi, yapının dış etrafında hava sızdırmaz bir bariyer yaratarak hava kayıp / kazançlarına niçin olan bütün boşluk, kılcal çatlak vb. kısımları mühürler.
3. Yoğuşmanın Önlenmesi
Katmanlar arası yoğuşma, yapı içersinde tespit edilen sıcak ve nemli havanın, yapısal bölümlere sızıp soğuk bir yüzey ile karşılaşması ve bünyesindeki su buharı taşıma kapasitesinin düşmesi neticesi katman yüzeyinde yoğunlaşmasıdır.
Yapı bünyesine dış cephe kaplama sistemi uygulanması, katmanlar arası yoğuşmanın oluşmasını engeller, zira yoğuşma noktası sıcaklığı, yalıtımlı yapının dış cephesine doğru kayar ve iç katmanlarda yoğuşma riski ortadan kalkar. Buhar geçirimli bir yalıtım malzemesinin kullanımı, su buharının geçirimine imkân tanıyarak yapının soluk almasını sağlayarak yoğuşma tehlikesini daha da azaltır.
4. Isı Köprülerinin Ortadan Kaldırılması
Dış cephe izolasyon sistemi, uygulandığı yapının dış etrafında sıksık bir katman meydana getirdiği için, sahip olunan yapılarda ısı köprüleri büyük oranda azaltılırken, yeni yapılarda nerdeyse tamamiyle ortadan kaldırılır. Bu sebeple, var olan ısı köprülerini (örnek. dış kiriş ve kolon birleşim noktalarını) yalıtım ile kaplamak, önemli oranda ısı kayıplarını engeller ve yoğuşma tehlikesini önler.
5. Duvarlarda Rutubet Oluşumunun Önlenmesi
Mevcut dış duvarlarda meydana gelen rutubetin büyük bir alanı nem penetrasyonu, nem artımı ya da yoğuşma (özellikle yüzey yoğuşması) kaynaklı meydana gelmektedir. Bu hal cephe duvarlarında küf ya da mantar oluşumuna sebep olur. Genellikle bina dış duvarlarında yapılacak dış cephe ısı yalıtım sistemi ile ısıl dengenin kurulması ve sahip olunan yapı bileşenlerinde yenileme çalışmaları (örnek.eksik ya da hasar görmüş sıvaların yenilenmesi, kötü haldeki harçların kazınması ve tekrardan uygulanması, vb.) yapı cephesinde uzun süreli koruma sağlar.
6. Yangın Koruma Performansı
Eps Strafor malzemeleri ile oluşturulan dış cephe yalıtım sistemi uygulamaları, yapısal yangın koruma gerekliliklerini en üst düzeyde karşılamaktadır. Taşyünü yalıtım levhası sarfedilen sistemler, EUROCLASS – Avrupa Harmonize Sınıflandırma Sistemi– normlarına göre en yüksek yanmazlık katagorisi B1 katagorisindadır. Mantolama nedir? yazımızdan da faydalanabilirsiniz.
7. Gürültünün Önlenmesi
Dış cephede pencere söveleri nedir? makalemizden söve malzemeleri ile ilgili kapsamlı bilgiler alabilirsiniz. Binalarda mantolama uygulaması kimi zaman klasik düz mantolama, yalı baskı kaplama malzemeleri, fugalı mantolama, terracotta dış cephe kaplaması gibi strafor mantolama malzemeleriyle doğalgaz enerjisinden tasarruf etmemizi sağlar.
Mete Yılmaz
meteyilmaz@metpordekor.com
Okunma Sayısı : 12 927