7 Adımda Fileli Düz Mantolama Nasıl Yapılır?
Mantolama, binaların dış cephelerine uygulanan ısı yalıtım sistemidir. Bu işlem, binaların enerji verimliliğini artırarak enerji tasarrufu sağlar. Mantolama işlemi, bazı adımların dikkatlice takip edilmesini gerektirir. İlk olarak, binanın dış yüzeyi temizlenir ve gerekli onarımlar yapılır. Daha sonra, EPS, XPS veya taş yünü gibi uygun bir yalıtım malzemesi duvara yerleştirilir. Yalıtım malzemesinin üzerine bir ağ örgü uygulanır ve sıva tabakası oluşturmak için sıva uygulanır. Son olarak, isteğe bağlı olarak dış cephede kaplama işlemi gerçekleştirilir. Mantolama işlemi, profesyonel bir ekip tarafından yapılmalı ve uygun malzemelerin seçilmesine özen gösterilmelidir.
Mantolama Uygulamaları 7 Adımda Yapılmaktadır.
Birinci Adım;
1- Isı yalıtımı Yapılacak Yüzeyi Hazırlama
Yüzeyde toz ve yağ gibi yapışmayı azaltıcı maddeler varsa bunlar temizlenir, dökülme ve kabarma olan bölgeler güzelce fırça yardımıyla temizlenir. Mantolama levhaları yapışacağı yüzey düzgün ve tertemiz olmalıdır.
İkinci Adım;
2- Su Basman Profili Montajı
Su basman profilleri mantolama uygulamasında kullanılmak istenen yalıtım levhalarının enine (kalınlığına) göre belirlenir ve tespit edilen noktaya montajlanır.
Üçüncü Adım;
3- Isı yalıtım Levhasının Yapıştırılması
Yapıştırma harcı uygulanmış levhalar, plakalar arasinda bosluk kalmamasina dikkat ederek duvara yapıştırılır.
Dördüncü Adım;
4- Isı Yalıtım Levhaları Dübellenmesi
Yapıştırma işleminden sonra ısı yalıtım levhaları performansını ve sürekliliğini uzun ömürlü bir şekilde sürdürmesi için izolasyon levhaları dübellenir.
Beşinci Adım;
5- Köşe Profilinin Yerleştirilmesi
Köşelerde rüzgar ve su etkileri ile levhalar arkasında zamanla oluşabilecek ayrılma risklerini önlemek ve düzgün bir köşe oluşturmayı kolaylaştırmak köşe profilleri yerleştirilir. Dilatasyon, damlalık ve denizlik profilleri gerekli bölgelerde kullanılır.
Altıncı Adım;
6- Dış cephe sıva Katlarının Oluşturulması ve Donatı Filesinin Yerleştirilmesi
ısı yalıtım levhaları üzerine ilk kat sıva atılır. İlk kat sıvayı hemen takiben, donatı filesi ilk kat sıvanın üzerine hafifçe gömülerek yerleştirilir. Sıva kurumadan ikinci kat sıva uygulaması yapılır.
Yedinci Adım;
7- Dış Cephe Boya
Boyama işlemine geçildiğinde direk dış cephe boya uygulayabilir veya sıva üzerindeki hataları örtmek için mineral sıva uygulanıp üzerine dış cephe boyası uygulayabiliriz. Desenli dış cephe boyaları ile de sıva hatalarını örtmekte kullanılabilir.
Mantolamada fileli sıva; fileli sıva uygulaması sadece tek kat olarak kat ve son kat olarak 2 aşamada yapılır.
İlk kat sıva, dübelleme imalatından sonra uygulanmalıdır. Sıva yapılacak yüzeyin sıcaklığı +5°C ~ +35°C arasında olmalı, yüzey sıcaklığı +35°C den daha çok ise sıva çok acele suyunu kaybedeceğinden program yapılmamalıdır. Sıva ilk 24 saat içerisinde yağmurdan korunmalıdır.
Sıva filesi, yüksek alkali dayanımına sahip fiber cam elyafın iplik durumuna getirilerek ardından dokunması ve tutkal reçine ile kaplanarak renklendirilmesi ile elde edilen taşıyıcı donatı malzemesidir. Sıva filesi mantolama gereken yapılarda dış ve iç cephelerinde kullanılır. Aynı vakitte sıva filesi zemin ve tavan yalıtımlarında sıcak ve soğuk iklim şartlarına karşı oluşturulan izolasyon uygulamalarında donatı taşıyıcı malzeme olarak kullanılır.
Sıva Filesi Nedir? Nasıl Kullanılır?
Yapılarda, sıva filesi bilhassa mantolama yapımında sıva taşıyıcı donatısı olarak vazife yapan sıva filesi, gereksinimleri tam olarak karşılamaktadır. Sıva harçları ise alkali içerir. Bir sıva filesinin sıvaya yani alkaliye sağlam olması amacıyla yüksek mukavemetli saf camdan üretilmiş olması gerekir. Kalite anlayışımız gereği mantolama uygulamasında kullandığımız sıva fileleri piyasadaki en kaliteli ve yüksek mukavemetli cam elyafından üretilmektedir. Sıva fileleri yapılarda ısı yalıtım malzemeleri, mantolama sıva filesi standartları CE normlarına göre üretilmektedir.
İlk kat sıva 3×3 mm dişli taraklı çelik mala ile ~2,5 mm homojen kalınlık elde edilecek şekilde düzeltilmeli ve file hafifçe sıvaya gömülmelidir. Alkali dayanımlı mantolama filesi ilk kat sıvanın içine hafifçe gömülecek şekilde ve yatay ve düşey ek bölgelerinde 10 cm. bindirme olacak şekilde uygulanmalıdır. Cephede zayıf bölgeler olarak tariflenen kapı ya da pencere kenarları gibi bölgelere ek takviye file ilk kat sıvanın içine konularak zayıf kenarlar güçlendirilmelidir.
İlk kat sıva hafifçe bünyesinde barındırdığı suyu çektikten sonra ve tamamen kuruma gerçekleşmeden İkinci kat sıva yapılmalıdır. Bu işlem sırasında donatı filesinin yerinden oynamasını ya da ilk kat sıva içine gömülmesini engellemek için, hava haline bağlı olarak ilk kat sıvanın hafifçe suyunu atması beklenerek program yapılır. İkinci kat sıva çelik mala ile yüzeyi pürüzsüz duruma gelinceye kadar ve mala izi kalmayacak şekilde düzeltilmelidir ki sıva imalatı üstüne yapılacak olan dekoratif sıva, grenli boya vb. imalatlarda dalga dediğimiz izlerin çıkmaması için.
Sıva da yel ve sıcaklık etkisiyle süratli su kaybı oluşunca su ile kürlenmelidir.
Standart bir mantolama uygulamasında fileli sıva için harcananan malzemenin sarfiyatı 5 kg/m2 olmalıdır. Eski dönemlerde fileli sıva uygulaması söve kaplamalarında da kullanılmış fakat akrilik esaslı mineral sıva harcından sonra fileli sıvaya söve kaplama uygulamalarında gerek kalmamıştır.
Metpor Söve ve Mantolama Ürünleri, dış cephe uygulamaları için en yüksek nitelikli malzemelerle üretmekte ve ideal maliyetlerle kusursuz yalıtım çözümleri üretmektedir. Mantolama firmaları İstanbul genelinde incelendiği zaman İstanbul Avrupa Yakası Mantolama Firmaları ve İstanbul Anadolu Yakası Mantolama Firmaları şeklinde ayrılmış gibi görünsede Metpor söve kaplama olarak istanbul'un her iki yakasına da
Metpor
info@metpordekor.com
Okunma Sayısı : 13 302