• info@metpordekor.com
  • SSS

Yeni Binalarda Isı Yalıtımı (Mantolama) Uygulaması Nasıl Yapılır?

  • Ana Sayfa
  • Blog
  • Yeni Binalarda Mantolama (İzolasyon) Nasıl Yapılır?

Yeni Binalarda Mantolama (İzolasyon) Nasıl Yapılır?

  • Metpor

    Metpor

    info@metpordekor.com

    Okunma Sayısı : 6 369

Yeni Binalarda Mantolama (İzolasyon) Nasıl Yapılır?

    Yeni Binalarda Mantolama

    Yeni binalarda mantolama uygulaması, binanın dış cephesine yalıtım malzemesi uygulama işlemidir. İlk olarak, binanın yapım aşamasında dış cephelerine ısı yalıtım malzemeleri uygulanarak binanın enerji tasarrufu sağlaması amaçlanır. Bu aşamada, EPS, XPS veya taş yünü gibi uygun yalıtım malzemeleri tercih edilir. Mantolama malzemeleri, doğru kalınlıkta ve düzgün şekilde uygulandığında, yeni binaların enerji verimliliğini artırır ve ısı kaybını azaltır. Uygulama yapılırken, ilgili standartlara ve kurallara uyulması gereklidir.

    Yeni binalarda mantolama, ısı yalıtımı yapım aşamasında gerekli detaylar önceden dikkate alındığı sürece yeni binalarda ısı yalıtım sistemi uygulamaları eski binalara nazaran mantolama uygulamaları daha kolay yapılabilir. karotlar yağmur suyu gider borularının kanalları açılırken mantolama payının bırakılmasına dikkat edilmelidir, çatı parapetlerinin ve gizli derelerinin günümüzün yüksek kaliteli ısı yalıtım malzemeleri ile izole edilmesi ve pencere denizlikleri de yine mantolama payının ve düşünülüyorsa dekoratif söve kalınlıklarında dikkate alınması yalıtım sistemi ile dış cephe giydirme uygulamaları yapılırken karşılaşılması muhtemel birçok problemi ortadan kaldıracaktır.

    1. Planlama: İzolasyon projesi için detaylı bir planlama yapılmalıdır. Bu planlama, bina yapısının boyutları, çevresel faktörler, izolasyon malzemeleri ve teknikleri gibi faktörlere göre yapılmalıdır.

    2. Uygun malzeme seçimi: İzolasyon malzemeleri arasından, bina yapısının ihtiyaçlarına ve çevresel faktörlere uygun olanı seçilmelidir.

    3. Temiz ve kuru ortam: İzolasyon işlemi yapılacak ortamın temiz ve kuru olması gerekir.

    4. Uygun teknikler: İzolasyon malzemelerinin uygulanması sırasında, uygun teknikler kullanılmalıdır.

    5. Yeteri kadar malzeme: İzolasyon işlemi sırasında, yeteri kadar malzeme kullanılması gerekir.

    6. İncelemeler ve denetimler: İzolasyon işlemi sonrasında, gerekli incelemeler ve denetimler yapılmalıdır.

    7. Uygun garanti ve sertifikasyonlar: İzolasyon malzemeleri ve uygulama işlemleri için gerekli garanti ve sertifikasyonlar alınmalıdır.

    1. Uygulama standartlarına uygunluk: İzolasyon malzemeleri ve uygulama işlemleri, mevcut uygulama standartlarına uygun olmalıdır. Bu, güvenli ve verimli bir mantolama işlemi sağlar ve işlem sonrası oluşabilecek sorunların önlenebilmesine yardımcı olur.

    2. Yapının ihtiyacına göre özelleştirme: Her bina farklıdır ve farklı izolasyon ihtiyaçları vardır. Bu nedenle, mantolama işlemi bina yapısının ihtiyacına göre özelleştirilmelidir.

    3. Profesyonel destek: Mantolama işlemi, profesyonel destek alınarak yapılması gerekir. Bu, işlemin verimli ve kaliteli bir şekilde tamamlanmasını ve işlem sonrası oluşabilecek sorunların önlenebilmesini sağlar.

    Bu faktörler, yeni binalarda mantolama (izolasyon) işlemi yaparken dikkat edilmesi gereken temel kriterlerdir. İzolasyon işlemi, doğru teknikler ve malzemeler kullanılarak, profesyonel destek alınarak yapılmalıdır.

    Yeni binalarda mantolama altına kaba sıva yapılması teknik olarak bir mecburiyet olmamakla beraber izolasyon sistemi uygulamalarının daha problemsiz uygulanabilmesi için fayda sağlayacaktır. Eski binalarda dış cephe yenilemesi nasıl yapılır? makalemize de linkten ulaşabilirsiniz.

    Isı yalıtımı sağlayan malzemeler kullanılarak binaların giydirilmesi işlemine mantolama deniyor. Isı yalıtımının tanımı ise, farklı sıcaklıklara sahip iki ortam arasındaki ısı transferinin engellenmesi amacıyla uygulanan işlemlerin tümü olarak biliniyor.  

    Yapılarımızda ısınma ve serinleme amaçlı kullandığımız kombi, kalorifer, klima ve benzeri cihazların sarf ettikleri enerji, mantolama tatbikatları ile yüzde 50 azaltılabiliyor. Eğer binalarımızın temel ve çatılarında da ısı yalıtımı yapılmışsa bu oran yüzde 60’lara kadar çıkabiliyor. 

    Bu kadar önemli bir tasarrufun sadece kendi bütçelerimize değil ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlayacağı unutulmaması gerekiyor. Binalarımızda en önemli ısı kayıpları kolon ve kirişlerden kaynaklanıyor bu sebep ile iç duvarlarda yapılacak Mantolama tatbikatları asla sonsuz ömürlü olmuyor, dış cephede ve bina duvarlarının tamamını kaplamadıktan sonra mantolama sistemlerinde tatmin edici sonuç alınamıyor. 

    Eski Binalara Mantolama Zorunlu mu?

    2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği ile mantolama uygulaması binalar için zorunlu tutuluyor. Yeni yapılan tüm yapılar, bu yönetmelik dahilinde mantolama yapılarak inşa ediliyor.

    Günümüzde ısı yalıtımı için apartman yaşantısında, ısı yalıtımı üzerine ortak karar verilemediği durumlarda, daire sahiplerinin en azından kendi dairelerine içeriden mantolama yapmakla ısı yalıtımı sorununa çözüm getirebiliyor. 

    Mantolama kısa bir ifadeyle binaların cephe sistemleri olarak ifade ediliyor. Tanım olarak, "ısı yalıtımını sağlamaya yarayan işlem" denilebiliyor. Isı yalıtımı ise, farklı sıcaklıktaki iki ortam arasındaki ısı transferini engellemek amacıyla yapılan işlemlerin bütünü olarak tanımlanabiliyor. Bu işlem sırasında, ısı transferini azaltmayı sağlayan malzemelere ise, ısı yalıtım malzemeleri (söve kaplama) ismi veriliyor.

    Binaların mantolama işlemi ise, genel olarak dış cephenin işlem görmesi nedeniyle, dış cephe mantolama adı altında inceleniyor. İçinde yaşanılan yapıların dış duvarına uygulanan ısı yalıtım işlemleri ve bu işlemlerin bütününden oluşan sisteme, dış cephe mantolama adı veriliyor. 

    Dış Cephe İzolasyonu Yapılması Mecburi mi?

    Binaların mantolaması en yalın anlatımla binayı kat kat giydirmeye deniyor. Eğer evlerinizin cephesini ısı yalıtımı ile kaplarsanız, evinizin içindeki sıcaklık dışarıya, dışarıdaki sıcaklıkta evinize giremiyor.

    Böylelikle ısınmak amacıyla harcadığınız gider neredeyse yarı yarıya azalmış oluyor daha az yakıt harcamak bütçemize iyi gelir iken havayı ve etrafı daha az kirletmiş olunuyor.

    Dış cephe mantolama bir ısı polisi gibi çalışıyor ve kaçmaya çalışan ısıyı evin amacıyla hapsediyor. Bu şekilde ısı içeriden dışarıya çıkamıyor. Aynı anda, hem kendi ekonominize, hem devlet ekonomisine, hem de tabiata yararlı olmuş olunuyor.

    2000 senesinde Resmi Gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği hükümlerine göre, yeni binalarda ısı yalıtımı mecburiliği yer alıyor. Yönetmeliğe göre, 2018 tarihine kadar eski binaların da ısı yalıtımı yaptırmaları gerekiyor. Mantolama yaptılmayan yapılara meşru yaptırımlar uygulanıyor.

    Dış cephe kaplaması yapılmayan evlere meşru yaptırımlar arasında; alım - satım, kiralama gibi işlemler yapılamıyor. Bunun yanı sıra doğalgaz ve kombi gibi uygulamalar da yaptırılamıyor.

    Sektörde yaygın kullanılan ismi ile Mantolama yalıtım levhası; Isı yalıtım levhası veya izolasyon levhası olarakta bilinir. Binaların dış yalıtım uygulamalarının ana maddesidir. Mantolama uygulaması çeşitli teknik aşamaları olan bir uygulamadır. Zeminin düzleştirilmesine müteakip su basman adı verilen profiller yerleştirilir ve bunun üzerine belirlenmiş ölçülerde yapıştırıcı malzeme sürülür. Yapıştırıcı malzemenin üzerine yalıtımın ana maddesi olan, mantolama yalıtım levhası yerleştirilir. Ardından Mantolama yalıtım levhaları, dübelleme denilen bir işlem ile yine belirlenmiş metrajlardan monte edilir. Mantolama yalıtım levhasının birbirleri ile kesiştiği köşelerden içeriye ve dışarıya yalıtım boşluğu oluşmaması için köşe profilleri yerleştirilir. Ardından yine teknik olarak belirlenmiş ölçüler kullanılarak strafor ısı yalıtım levhasının üzeri sıvanır, ilk kat sıvanın üzerine Donatı filtresi denilen filtre, sıvaya gömülerek yerleştirilir. Bu ilk kat sıva kurumadan hemen ikinci kat sıva yapılır. Son olarak yine çeşitli imkanlar sunan dekoratif mantolama boyası yapılır.

    Binaların dış kabukları çevre sıcaklığı, güneş ışınımı gibi dış iklimsel koşulların etkisi altındadır. Dış iklimsel koşullar gün boyunca sürekli olarak değişim gösterirler. Bir hacmin opak duvarının dış yüzeyi güneş ışınımı etkisinde kaldığında mevcut koşullarda yeni bir denge oluşana kadar duvar kalınlığı boyunca sıcaklık dağılımında değişiklik gözlenir. 

    Denge oluşana kadar geçen süreç zamana bağlıdır. Işınım absorbsiyonu başlamadan önce duvar içindeki sıcaklık dağılımı denge koşullarındadır ve doğrusal bir değişim gösterir. Sıcaklık dağılımının eğimi ve sınır koşulları, iç hacim ve çevre arasındaki sıcaklık farkı ile duvarın termofiziksel özelliklerine bağlıdır.

    Duvar yüzeyine güneş ışınımı gelince, duvardaki sıcaklık dağılımı yeni denge oluşana kadar doğrusal olmayan farklı aşamalardan geçer. Yeni dengeye ulaşıldığında sıcaklık dağılımı tekrar doğrusal bir görünüm kazanır. Yeni denge oluştuğunda sıcaklık dağılımı sınır koşulları ve gelen güneş ışınımına bağlıdır. İki denge hali arasında gözlenen ara haller güneş ışınımı etkisindeki duvarın geçici rejimdeki ısıl durumunu kapsar. Malzeme içerisinde ısının dış yüzeyden iç yüzeye iletilmesinde ısı yayınım katsayısı, ısı depolama kapasitesi gibi etmenler etkili parametrelerdir.



  • Dış Cephe Kaplama: Strafor Panellerin Modelleri ve Fiyatları
  • Mantolama Nedir ve Neden Önemlidir?
  • Mantolama Nedir? Binanızı Korumanın ve Enerji Tasarrufu Yapmanın Yolu
  • Mantolama & Dış Cephe Kaplama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 2023 - 2024
  • Mantolama Hakkında Her Şey! A'dan Z'ye Mantolama Rehberi




    Yeni Binalarda Mantolama (İzolasyon) Nasıl Yapılır?

    Metpor Dekor

    Yeni Binalarda Mantolama

    Yeni binalarda mantolama uygulaması, binanın dış cephesine yalıtım malzemesi uygulama işlemidir. İlk olarak, binanın yapım aşamasında dış cephelerine ısı yalıtım malzemeleri uygulanarak binanın enerji tasarrufu sağlaması amaçlanır. Bu aşamada, EPS, XPS veya taş yünü gibi uygun yalıtım malzemeleri tercih edilir. Mantolama malzemeleri, doğru kalınlıkta ve düzgün şekilde uygulandığında, yeni binaların enerji verimliliğini artırır ve ısı kaybını azaltır. Uygulama yapılırken, ilgili standartlara ve kurallara uyulması gereklidir.

    Yeni binalarda mantolama, ısı yalıtımı yapım aşamasında gerekli detaylar önceden dikkate alındığı sürece yeni binalarda ısı yalıtım sistemi uygulamaları eski binalara nazaran mantolama uygulamaları daha kolay yapılabilir. karotlar yağmur suyu gider borularının kanalları açılırken mantolama payının bırakılmasına dikkat edilmelidir, çatı parapetlerinin ve gizli derelerinin günümüzün yüksek kaliteli ısı yalıtım malzemeleri ile izole edilmesi ve pencere denizlikleri de yine mantolama payının ve düşünülüyorsa dekoratif söve kalınlıklarında dikkate alınması yalıtım sistemi ile dış cephe giydirme uygulamaları yapılırken karşılaşılması muhtemel birçok problemi ortadan kaldıracaktır.

    1. Planlama: İzolasyon projesi için detaylı bir planlama yapılmalıdır. Bu planlama, bina yapısının boyutları, çevresel faktörler, izolasyon malzemeleri ve teknikleri gibi faktörlere göre yapılmalıdır.

    2. Uygun malzeme seçimi: İzolasyon malzemeleri arasından, bina yapısının ihtiyaçlarına ve çevresel faktörlere uygun olanı seçilmelidir.

    3. Temiz ve kuru ortam: İzolasyon işlemi yapılacak ortamın temiz ve kuru olması gerekir.

    4. Uygun teknikler: İzolasyon malzemelerinin uygulanması sırasında, uygun teknikler kullanılmalıdır.

    5. Yeteri kadar malzeme: İzolasyon işlemi sırasında, yeteri kadar malzeme kullanılması gerekir.

    6. İncelemeler ve denetimler: İzolasyon işlemi sonrasında, gerekli incelemeler ve denetimler yapılmalıdır.

    7. Uygun garanti ve sertifikasyonlar: İzolasyon malzemeleri ve uygulama işlemleri için gerekli garanti ve sertifikasyonlar alınmalıdır.

    1. Uygulama standartlarına uygunluk: İzolasyon malzemeleri ve uygulama işlemleri, mevcut uygulama standartlarına uygun olmalıdır. Bu, güvenli ve verimli bir mantolama işlemi sağlar ve işlem sonrası oluşabilecek sorunların önlenebilmesine yardımcı olur.

    2. Yapının ihtiyacına göre özelleştirme: Her bina farklıdır ve farklı izolasyon ihtiyaçları vardır. Bu nedenle, mantolama işlemi bina yapısının ihtiyacına göre özelleştirilmelidir.

    3. Profesyonel destek: Mantolama işlemi, profesyonel destek alınarak yapılması gerekir. Bu, işlemin verimli ve kaliteli bir şekilde tamamlanmasını ve işlem sonrası oluşabilecek sorunların önlenebilmesini sağlar.

    Bu faktörler, yeni binalarda mantolama (izolasyon) işlemi yaparken dikkat edilmesi gereken temel kriterlerdir. İzolasyon işlemi, doğru teknikler ve malzemeler kullanılarak, profesyonel destek alınarak yapılmalıdır.

    Yeni binalarda mantolama altına kaba sıva yapılması teknik olarak bir mecburiyet olmamakla beraber izolasyon sistemi uygulamalarının daha problemsiz uygulanabilmesi için fayda sağlayacaktır. Eski binalarda dış cephe yenilemesi nasıl yapılır? makalemize de linkten ulaşabilirsiniz.

    Isı yalıtımı sağlayan malzemeler kullanılarak binaların giydirilmesi işlemine mantolama deniyor. Isı yalıtımının tanımı ise, farklı sıcaklıklara sahip iki ortam arasındaki ısı transferinin engellenmesi amacıyla uygulanan işlemlerin tümü olarak biliniyor.  

    Yapılarımızda ısınma ve serinleme amaçlı kullandığımız kombi, kalorifer, klima ve benzeri cihazların sarf ettikleri enerji, mantolama tatbikatları ile yüzde 50 azaltılabiliyor. Eğer binalarımızın temel ve çatılarında da ısı yalıtımı yapılmışsa bu oran yüzde 60’lara kadar çıkabiliyor. 

    Bu kadar önemli bir tasarrufun sadece kendi bütçelerimize değil ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlayacağı unutulmaması gerekiyor. Binalarımızda en önemli ısı kayıpları kolon ve kirişlerden kaynaklanıyor bu sebep ile iç duvarlarda yapılacak Mantolama tatbikatları asla sonsuz ömürlü olmuyor, dış cephede ve bina duvarlarının tamamını kaplamadıktan sonra mantolama sistemlerinde tatmin edici sonuç alınamıyor. 

    Eski Binalara Mantolama Zorunlu mu?

    2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği ile mantolama uygulaması binalar için zorunlu tutuluyor. Yeni yapılan tüm yapılar, bu yönetmelik dahilinde mantolama yapılarak inşa ediliyor.

    Günümüzde ısı yalıtımı için apartman yaşantısında, ısı yalıtımı üzerine ortak karar verilemediği durumlarda, daire sahiplerinin en azından kendi dairelerine içeriden mantolama yapmakla ısı yalıtımı sorununa çözüm getirebiliyor. 

    Mantolama kısa bir ifadeyle binaların cephe sistemleri olarak ifade ediliyor. Tanım olarak, "ısı yalıtımını sağlamaya yarayan işlem" denilebiliyor. Isı yalıtımı ise, farklı sıcaklıktaki iki ortam arasındaki ısı transferini engellemek amacıyla yapılan işlemlerin bütünü olarak tanımlanabiliyor. Bu işlem sırasında, ısı transferini azaltmayı sağlayan malzemelere ise, ısı yalıtım malzemeleri (söve kaplama) ismi veriliyor.

    Binaların mantolama işlemi ise, genel olarak dış cephenin işlem görmesi nedeniyle, dış cephe mantolama adı altında inceleniyor. İçinde yaşanılan yapıların dış duvarına uygulanan ısı yalıtım işlemleri ve bu işlemlerin bütününden oluşan sisteme, dış cephe mantolama adı veriliyor. 

    Dış Cephe İzolasyonu Yapılması Mecburi mi?

    Binaların mantolaması en yalın anlatımla binayı kat kat giydirmeye deniyor. Eğer evlerinizin cephesini ısı yalıtımı ile kaplarsanız, evinizin içindeki sıcaklık dışarıya, dışarıdaki sıcaklıkta evinize giremiyor.

    Böylelikle ısınmak amacıyla harcadığınız gider neredeyse yarı yarıya azalmış oluyor daha az yakıt harcamak bütçemize iyi gelir iken havayı ve etrafı daha az kirletmiş olunuyor.

    Dış cephe mantolama bir ısı polisi gibi çalışıyor ve kaçmaya çalışan ısıyı evin amacıyla hapsediyor. Bu şekilde ısı içeriden dışarıya çıkamıyor. Aynı anda, hem kendi ekonominize, hem devlet ekonomisine, hem de tabiata yararlı olmuş olunuyor.

    2000 senesinde Resmi Gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği hükümlerine göre, yeni binalarda ısı yalıtımı mecburiliği yer alıyor. Yönetmeliğe göre, 2018 tarihine kadar eski binaların da ısı yalıtımı yaptırmaları gerekiyor. Mantolama yaptılmayan yapılara meşru yaptırımlar uygulanıyor.

    Dış cephe kaplaması yapılmayan evlere meşru yaptırımlar arasında; alım - satım, kiralama gibi işlemler yapılamıyor. Bunun yanı sıra doğalgaz ve kombi gibi uygulamalar da yaptırılamıyor.

    Sektörde yaygın kullanılan ismi ile Mantolama yalıtım levhası; Isı yalıtım levhası veya izolasyon levhası olarakta bilinir. Binaların dış yalıtım uygulamalarının ana maddesidir. Mantolama uygulaması çeşitli teknik aşamaları olan bir uygulamadır. Zeminin düzleştirilmesine müteakip su basman adı verilen profiller yerleştirilir ve bunun üzerine belirlenmiş ölçülerde yapıştırıcı malzeme sürülür. Yapıştırıcı malzemenin üzerine yalıtımın ana maddesi olan, mantolama yalıtım levhası yerleştirilir. Ardından Mantolama yalıtım levhaları, dübelleme denilen bir işlem ile yine belirlenmiş metrajlardan monte edilir. Mantolama yalıtım levhasının birbirleri ile kesiştiği köşelerden içeriye ve dışarıya yalıtım boşluğu oluşmaması için köşe profilleri yerleştirilir. Ardından yine teknik olarak belirlenmiş ölçüler kullanılarak strafor ısı yalıtım levhasının üzeri sıvanır, ilk kat sıvanın üzerine Donatı filtresi denilen filtre, sıvaya gömülerek yerleştirilir. Bu ilk kat sıva kurumadan hemen ikinci kat sıva yapılır. Son olarak yine çeşitli imkanlar sunan dekoratif mantolama boyası yapılır.

    Binaların dış kabukları çevre sıcaklığı, güneş ışınımı gibi dış iklimsel koşulların etkisi altındadır. Dış iklimsel koşullar gün boyunca sürekli olarak değişim gösterirler. Bir hacmin opak duvarının dış yüzeyi güneş ışınımı etkisinde kaldığında mevcut koşullarda yeni bir denge oluşana kadar duvar kalınlığı boyunca sıcaklık dağılımında değişiklik gözlenir. 

    Denge oluşana kadar geçen süreç zamana bağlıdır. Işınım absorbsiyonu başlamadan önce duvar içindeki sıcaklık dağılımı denge koşullarındadır ve doğrusal bir değişim gösterir. Sıcaklık dağılımının eğimi ve sınır koşulları, iç hacim ve çevre arasındaki sıcaklık farkı ile duvarın termofiziksel özelliklerine bağlıdır.

    Duvar yüzeyine güneş ışınımı gelince, duvardaki sıcaklık dağılımı yeni denge oluşana kadar doğrusal olmayan farklı aşamalardan geçer. Yeni dengeye ulaşıldığında sıcaklık dağılımı tekrar doğrusal bir görünüm kazanır. Yeni denge oluştuğunda sıcaklık dağılımı sınır koşulları ve gelen güneş ışınımına bağlıdır. İki denge hali arasında gözlenen ara haller güneş ışınımı etkisindeki duvarın geçici rejimdeki ısıl durumunu kapsar. Malzeme içerisinde ısının dış yüzeyden iç yüzeye iletilmesinde ısı yayınım katsayısı, ısı depolama kapasitesi gibi etmenler etkili parametrelerdir.

    logo

    Metpor Dekor ile Hayallerinizdeki Binayı Gerçeğe Dönüştürün!

    Estetik, Kalite ve Mükemmellik Sinerjisiyle Buluşuyor! Metpor Dekor, Dış Cephe Kaplama, Söve, Isı yalıtımı ve Mantolama Alanlarında Öncü, Estetik ve Kaliteli Çözümler Sunan Bir Firmadır. #DışCepheKaplama #Söve #IsıYalıtımı #Mantolama #MetporDekor #Estetik #Kalite #Profesyonellik #Mükemmellik. Binalarınız Hayal Gücünüzün Ötesine Geçsin!

    info@metpordekor.com
    Telefon: + 90 216 387 46 64
    FAX: + 90 216 517 84 33
    GSM: + 90 532 697 15 47
    Petrol İş Mahallesi, Kurtuluş Sokak No: 3/B 34862 Kartal/İstanbul

    2005 - 2023 MT Web Team | Metpor Söve & Mantolama Ürünleri - Metpordekor.com

    whatsapp