Mantolama İle Enerji Tasarrufu: Hesaplama Yöntemleri ve Faydaları
Ev sahipleri, enerji faturalarını düşürmek ve evlerinin daha verimli hale getirmek için birçok yol ararlar. Bu noktada, mantolama işlemi ile evlerin ısı yalıtımı artırılarak enerji tasarrufu sağlanabilir.
Binalarda mantolama, evin içindeki ısının dışarı çıkmasını engelleyen bir yalıtım çeşididir. Bu sayede ev içindeki sıcaklık daha uzun süre korunur ve daha az enerji tüketimi sağlanır. Mantolama işlemi ile evinizde %50'ye varan oranda enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Mantolama İşlemi Nasıl Yapılır?
Dış cephe kaplama, evin dış yüzeyine özel malzemelerin uygulanmasıyla yapılır. Bu malzemeler, evin içindeki sıcaklığı dış etkilere karşı korur. Mantolama malzemesi olarak sıkça kullanılan malzemeler arasında EPS strafor köpük, XPS, taş yünü gibi malzemeler yer alır.
Mantolama Uygulaması Sonrası Enerji Tasarrufu Nasıl Hesaplanır?
Isı yalıtımı işlemi sonrası enerji tasarrufu, evin özelliklerine, kullanılan malzemelere ve bölgenin iklim koşullarına göre değişebilir. Ancak genel olarak, mantolama işlemi ile enerji tasarrufu hesaplaması, şu adımlarla yapılabilir:
-
Evinizdeki ısınma ihtiyacını hesaplayın: Bu hesaplama için evinize ait ısınma ihtiyacını ölçmek için bir enerji uzmanından yardım alabilirsiniz.
-
Eviniz için ısı kaybı hesaplaması yapın: Isı kaybı hesaplaması, evin yüzey alanı, pencere sayısı, kapı sayısı, duvar ve çatı kalınlığı gibi faktörler dikkate alınarak yapılır.
-
Mantolama işlemi sonrası yeni ısı kaybı hesaplaması yapın: İzolasyon işlemi sonrası, evinizin ısı kaybı hesaplamasını yaparak, yeni ısınma ihtiyacınızı hesaplayabilirsiniz.
-
Enerji tasarrufu hesaplaması yapın: Mantolama işlemi sonrası enerji tasarrufu hesaplaması, evinizin yeni ısınma ihtiyacınızı hesaplayarak, enerji tasarrufu miktarını belirlemenizle yapılabilir.
Binalarda mantolama yapılmaması durumunda, harcanacak yakıt tutarı ve meydana çıkacak CO2 salınım miktarlarıyla karşılaştırılarak tasarruf olarak raporlanmaktadır.
Doğalgaz tüketimi ile CO2 Salınımı Karşılaştırması
Tasarruf sayısının hesaplanmasında, Yıllık daire başı harcanan ortalama doğalgaz miktarı 1013 m3 olarak alınmıştır. 1m3=2,1857 kg co2 salınımına eşit kabul edilmiştir.
CO2 Emisyonu ile Ağaç Karşılaştırması
X kg CO2 sayısını aynı vakit içinde Y sayıda ağaç absorbe edebilir.
X kg CO2 sayısını aynı vakit içinde Z hektar büyüklüğünde bir orman absorbe edebilir.
Varsayımlar:
- 1 ağaç senede 22 kg CO2 absorbe edebilir.
- 1 hektar orman 400 ağaçtan oluşur.
Doğal mantolama malzemeleri kullanılarak imal edilen yalı baskı dış cephe kaplamaları veya fugalı dış cephe kaplama modelleri sahip bulunduğu ahşap dokusu ile dış cephe için estetik bir görünüm kazandırır. Üzerine "boya uygulamaları" yapılabilir, neme karşı sağlamdır, kabarma ve dökülme yapmaz, uzun süreli dayanım özelliğine sahiptir, ısıya ve ateşe karşı dayanıklıdır, her türlü binaya rahatça uygulanabilir.
Genellikle ısı yalıtımı yapılmış binalar elde etmek istenirken bazende ısı yalıtım malzemeleri dekoratif amaçlara hizmet etmek için kullanılmaktadır.
Dış cephe kaplama malzemeleri, taş görünümlü dekoratif straforlar, ahşap görünümlü dış cephe kaplaması, taş desenli kaplama gibi strafor esaslı dekoratif dış cephe kaplama malzemeleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Metpor
meteyilmaz@metpordekor.com
Okunma Sayısı : 4 061