Tesisat Yalıtım Malzemeleri
Tesisat yalıtımı, bina içerisindeki su, gaz, buhar ve sıcaklık gibi akışkanların tesisat boruları aracılığıyla taşınması sırasında oluşan enerji kayıplarını önlemek için kullanılan bir yöntemdir. Tesisat yalıtımı, tesisatın dış yüzeyini kaplayan malzemelerle yapılır ve bu malzemeler ısı yalıtımı sağlar. Bu sayede enerji tasarrufu sağlanır ve bina enerji verimliliği artar.
Tesisat izolasyon malzemeleri arasında en sık kullanılanlar arasında EPS polistiren strafor, cam yünü, taş yünü, kauçuk köpük, poliüretan ve polietilen gibi malzemeler yer almaktadır. Bu malzemeler, tesisat borularının dış yüzeyine uygulanır ve ısı yalıtımı sağlar. Ayrıca, tesisat yalıtımı malzemeleri, yangın güvenliği, ses yalıtımı ve korozif etkilerden korunma gibi ek özellikler de sağlayabilir.
Isı yalıtımı; enerji kazanımı amacıyla, sıcaklık farkından ötürü meydana gelebilecek ısı kayıplarını ve kazançlarını önlemek amacıyla alınması gereken bir önlemdir.
Tesisat yalıtımı, özellikle endüstriyel tesislerde ve büyük ticari binalarda çok önemlidir. Bu tür binalarda sıcak su, buhar, soğuk su ve havalandırma gibi sistemlerin tesisatları çok daha büyüktür ve enerji kaybı çok daha fazladır. Bu nedenle, doğru tesisat yalıtımı kullanarak enerji tasarrufu sağlamak ve enerji faturalarını düşürmek mümkündür.
Tesisat yalıtımı, sadece enerji tasarrufu sağlamakla kalmaz, aynı zamanda çevre dostu bir çözüm olarak da önemlidir. Isı kayıplarının azaltılması, enerji tasarrufunun yanı sıra çevreye de katkı sağlar. Ayrıca, tesisat yalıtımı, sistemin ömrünü uzatmak, bakım maliyetlerini düşürmek ve çalışma verimliliğini artırmak için de önemlidir.
Dış cephe mantolama; yapılarda, tesisatta ve endüstride yapılmaktadır. Yapılarda sarfedilen ısı yalıtım malzemeleri ile tesisat ve saniyesel yalıtım malzemeleri, uygulamalarda sarfedilen mantolama malzemeleri birbirlerinden çok değişik özellik göstermektedir.
Tesisat ve saniyesel uygulamalarda, tesisat için geride bıraktığımız akışkan ısısına göre 3’e ayrılmaktadır.
Soğuk Hatlar: Akışkan ısısı +6oC’den düşük hatlar
Ilık Hatlar: Akışkan ısısı +6oC ile +100C arasındaki hatlar
Sıcak Hatlar: Akışkan ısısı +100oC’den daha yüksek hatlar
Tesisatta mantolama, sıcak hatlarda ısı kayıplarını, soğuk hatlarda ısı kazancını önlemek amacıyla yapılır. Tesisat ve Endüstriyel Uygulamalarda sarfedilen ısı yalıtım malzemeleri genel olarak; Polietilen Köpük, Kauçuk Köpüğü, Camyünü Poliüretan, Cam köpüğü ve Kalsiyum Silikat’tır
Tesisatta Kullanılan Isı Yalıtım Malzemeleri İçin Olması Gerek Genel Özellikler Şöyledir;
- Isı İletim Katsayısı
- Su Buharı Difüzyonu Direnç Katsayısı
- Yangın Dayanımı
- Korozyon Riskinin Az Oluşu
- Uygulama Kolaylığı
- Ekonomiklik
En İyi EPS Mantolama Malzemeleri ve Özellikleri
- EPS strafor mantolama malzemelerinin bir çok özelliği yoğunluğuna bağlı olarak değişir. EPS köpük, "yalıtım malzemeleri" olarak 15 ile 30 kg/m³ yoğunluk değerleri arasında üretilir.
- En ekonomik yalıtım malzemesidir.
- Kırılgan değildir. Dış cephe kaplama malzemesi olarak yüksek bir esneme dayanımı vardır.
- Malzemeler yüksek oranda mantolama sağlar. Isı yalıtım özelliği yoğunlukla artar.
- DIN 4102’ye göre B1 Sınıfı Zor Alev Alan, Alev Yürütmeyen bir malzemedir.
- Buhar geçirimsizliği yapılarda kullanmaya çok uygundur ve yoğunluğu arttıkça artar. Buhar difüzyon katsayısı (µ) yoğunluğa bağlı olarak 20 - 100 değerleri arasındadır.
- Basınca çok dayanıklıdır. Yoğunluk arttıkça ısı yalıtım malzemeleri için basınç dayanımı artar.
- En iyi ısı yalıtım malzemeleri kapalı gözenekli olduğu için pratik olarak ıslanmaz.
- Kalınlığı zamanla incelmez, sabit kalır.
- En iyi mantolama malzemeleri çevre dostu bir malzemelerdir. içinde ozon tabakasına zarar verici CFC, HCFC ve HFC yoktur. %100 Geri dönüşümlü (recycle) bir malzeme olup, üretim sonrası çevreyi kirletecek atık çıkarmaz.
- Mantolama malzemeleri sonsuz ömürlüdür. Bina durdukça yalıtım görevine devam eder. Yalıtım özelliği zamanla değişmez.
Mantolama kaplama malzemeleri çok hafiftir, kolay taşınır, kolay uygulanır.
Isı yalıtımı sayesinde enerjiden tasarruf yapılmaktadır. Böylece daha az enerji kaynakları harcanmakta ve ekonomik olarak bir tasarruf sağlanmaktadır. Bu nedenle yeni ve eski her inşaatta ve imar ve iskana açık yerlerde ısı yalıtımını yapmak önerilmektedir. Doğal mantolama malzemeleri kullanılarak imal edilen yalı baskı dış cephe kaplamaları veya fugalı dış cephe kaplama modelleri sahip bulunduğu ahşap dokusu ile dış cephe için estetik bir görünüm kazandırır. Üzerine "boya uygulamaları" yapılabilir, neme karşı sağlamdır, kabarma ve dökülme yapmaz, uzun süreli dayanım özelliğine sahiptir, ısıya ve ateşe karşı dayanıklıdır, her türlü binaya rahatça uygulanabilir.
Metpor
info@metpordekor.com
Okunma Sayısı : 3 798