Mantolama Malzemesi Taş Yünü ve Eps Strafor Köpük Karşılaştırması
Taş yünü ve Eps, bina yapımında tercih edilen ısı ve ses yalıtım yani mantolama malzemeleridir. Isı ve ses yalıtım hedefi taşıyan taş yünü ve eps arasındaki fark bünyesinde tespit edilen malzemeler, elde ediliş şekilleri ve sunmuş bulunduğu kullanım olanaklarına bağlı olarak farklılık göstermesinden kaynaklanmaktadır.
Taş Yünü Nedir?
EPS Strafor Nedir?
Taş Yünü ve EPS Strafor Arasındaki Farklar
Hangi Durumlarda Hangi Malzeme Tercih Edilmelidir?
Taş yünü, ses yalıtımı, yangın dayanımı ve çevre dostu özellikleri nedeniyle özellikle konutlarda ve ofislerde tercih edilir. Ayrıca, yüksek sıcaklık dayanımı nedeniyle endüstriyel binalarda da kullanılır.
EPS strafor ise ısı yalıtımı, su yalıtımı ve ekonomik olması nedeniyle özellikle konutlarda tercih edilir. Ayrıca, güçlü yapısal dayanıklılığı nedeniyle endüstriyel binalarda da kullanılabilir.
Taş yünü ve EPS strafor arasında farklı özellikler bulunmaktadır ve tercih edilecek malzeme, kullanılacağı alana ve ihtiyaca bağlı olarak değişebilir. İyi bir yalıtım malzemesi seçimi yapmak için, özellikle bir uzmanın tavsiyesini almak önemlidir.
Mantolamada Taş yünü mü Köpük mü?
Taş yünü yalıtım malzemesi, natural olaylarla ortaya gelen volkanik hareketlerin meydan getirdiği kayaçların, tortuların içinde tespit edilen kıymetli minerallerin alınması ve yüksek sıcaklıklarla eritilip lif ya da elyaf haluna getirilmesiyle elde edilen malzemelerdir. Kullanıldığı bina ve yapı elemanlarında ses ve ısı izolasyonu sağlanır.
Eps Strafor Köpük ise, ana malzemesi olan petrolün kimyasal işlemlere tabi tutulması ve yüksek sıcaklıklarla genleşme sağlanması ile elde edilen malzemelerdir. Genleştirilen EPS polistren köpük, gözeneksiz köpük haline getirilir ve termoplastik malzeme olarak kullanıma hazır duruma getirilir.
Taş Yünü ve Eps Strafor Köpük Arasındaki Farklar Nelerdir?
Elde ediliş ve sağladığı kullanım özellikleri bakımından taş yünü ve eps arasındaki fark alttaki gibidir.
Taş yünü natural kayaç ve tortu minerallerinden oluşurken, Eps strafor köpük tamamen petrolden elde edilmektedir.
Isı iletim katsayıları birbirine çok yakın olmakla eş güdümlü, üretim adımında eş güdümlü kullanıldığı maddelerle kimyasal tepkimeye giren EPS köpük ozon tabakasına zararlı gazlar göndermektedir.
Test adımında yapılan basınçlara göre straforun dayanıklılık değerleri taş yününe göre kısmi olarak daha fazladır.
Taş yünü soluk alabilir özelliğine sahipken, Eps strafor köpükte bu tür bir hal söz hususu bile değildir. Buna göre EPS köpük malzemenin kullanım ömrü daha fazladır.
Herhangi bir su nüfuzunda elyaf özelliği olan taş yünü içerisine fazlaca su alırken, eps köpük malzemelerin su itici özelliğinden kaynaklı olarak suyu iter.
Yanma olaylarına karşı olarak Eps'nin dayanabileceği sıcaklık miktarı 75 dereceyken, taş yününün sıcaklık miktarı 750 dereceye kadar ulaşmaktadır. Yani Eps basitçe yanarken, taş yünü neredeyse yanmaz özelliğe sahiptir. Bu yüzden ekonomik anlamda ucuz olan eps binalarda kullanılırken, kullanım yerlerinin sınırları taş yünü ile çizilmelidir.
Taş Yünü ve Eps Polistren Straforun Kullanım Alanları
Taş yünü, çatılarda, yapı bölmelerinde, fırın kenarlarında, elektrikli aletlerde, gemi inşaatında ve son günlerde bitki yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır. Eps strafor köpük, binalarda duvar malzemesi, can simitleri, karayolu platform yapımlarında, soğuk hava depolarının yalıtımında ve binalarda söve olarak kullanılır.
Sistemle eş güdümlü uygulanacak yalıtım ile eş güdümlü binaların duvarlarını dış etkilerden koruduğu gibi, estetik manzarası ile de çevresini güzelleştiren bir dış cephe kaplama modelleri çeşitlerindendir. Ahşap desenli dış cephe kaplama strafor fiyatları, orjinal ahşap malzemelerden çok daha fazla oranda ucuzdur.
Taş dış cephe kaplamaları ise yapılara doğal bir görsel kazandırır. Bina dış cephesini taş görünümlü strafor malzemelerle kaplamak, ısı yalıtımı yani mantolama özelliği kazandırdığı gibi, gerçek taş doku görselleri olup binaya hem ekstra yük getirmez. Bununla birlikte dış cephe kaplama fiyatları m2 bazında çok daha ekonomiktir.
Genellikle ısı yalıtımı yapılmış binalar elde etmek istenirken bazende dış cephe kaplama malzemeleri dekoratif amaçlara hizmet etmek için kullanılmaktadır. Dış cephe kaplama malzemeleri, taş görünümlü dekoratif straforlar, ahşap görünümlü dış cephe kaplaması, taş desenli kaplama gibi strafor esaslı dekoratif dış cephe kaplama malzemeleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bazende hayal gücünü kullanan konut sahipleri veya tasarımcılar, daha farklı dış cephe kaplaması malzemeleri ile harikalar yaramaktadır. Bu tip durumlarda ise mantolama malzeme fiyatları yükselebilmektedir. Bina sahipleri dış cephe dekorasyonu yapılması amacıyla ekstra bir bütçe ayırmakta ve o bütçeye makul tercihler yapmaktadır.
Metpor
info@metpordekor.com
Okunma Sayısı : 60 992