Mantolama, Isı Yalıtımı Levhaları Nasıl Dübellenir?
Dış cephe mantolama uygulaması sırasında ısı yalıtım levhalarının yapıştırma işleminden en az 24 saat sonra rüzgarın emme gücü etkilerinden zarar görmesini engellemek, düzenin sürekliliğinin ve performansının uzun ömürlü olması için dübelle mekanik bağlantı sağlanır.
Kullanılması gereken en uygun dübel sayısı, bina yüksekliği ve binanın bulunduğu çevre koşullarına göre belirlenir. Özellikle yatayda ve düşeyde levhaların birleşim noktalarına 4 adet ve meydana 2 adet olmak üzere bina yüzeyine metrekareye en az 6 adet dübel uygulanır.
Bina köşelerine yapılan levhalarda kullanılacak dübel sayısı, rüzgar gücünden ötürü artırılır. 8 metre yüksekliğe kadar 6 adet, 8-20 metre arasında 8 adet, 20 metre ve üzerinde de 10 adet dübel kullanılmalıdır.
Dübel uygulaması, binaların köşe noktalarında levha kalınlığına ek olarak en az 10 cm içeriden uygulanmalıdır. Kullanılacak dübel, duvar özelliklerine göre seçilmelidir. Dübel başlığının tam olarak yerleştirilmesi, kalınlık oluşturmaması için aparat kullanılarak havşa başı açılması lazım olur (Resim.1).
Dübelin montajlanacağı nokta matkapla delinir. Delik boyu, dübel boyundan 1 cm büyük açılmalıdır (Resim.2).
Açılan dübel deliğine dübeller yerleştirilerek dübel çivileri tamamıyla çakılır (Resim.3).
Dübeller havşa başı boşluğuna yerleştirildikten sonra, ilk kat sıva öncesi dübel çevresinde kalan boşluklar aynı sıvayla doldurulur.
Düzgün bir dış cephe yüzeyi elde edebilmek için dübel kafaları, yalıtım levhası yüzeyiyle aynı civarda olacak şekilde monte edilmelidir.
Mantolama mevsim şartlarına göre ısı kayıp ve kazançlarını engellemek amacıyla bina dış cephe duvarının ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanmasıdır. Teknik tanım olarak ise ısı köprüsü oluşturmadan lüzumlu ısı iletim katsayısına ulaşabilmek için bina dış yüzeyine oluşturulan ısı izolasyonu uygulamasıdır. Suya dayanıklı dış cephe malzemeleri arasında önde gelen eps duvar kaplama levhaları dekoratif özelliği ile de ön plana çıkmaktadır. Bina dış cephe dekorasyon konusunda avantajları da fazladır. Binalarda dış cephe kaplama örnekleri incelemeleri yapmanız oldukça faydalı olacaktır. Bundan sonra yapılması gereken kendiniz ya da bina yönetimi ile beraber mantolama kararı alınarak işi Metpor uzmanlarına bırakmanız yeterli olacaktır.
Bina dış cephe kaplama malzemeleri genelde binanın dizayn ve estetik görünümüne ideal olarak seçilir ve uygulanır. Türkiye’de çoğunluklu olarak ahşap, prekast, american siding, yalı baskı kaplamaları, mantolama panelleri, kompozit (alucobont), granit, alüminyum, natural taş ve cam cephe kaplamaları kullanılmaktadır, Amerika, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerde süregelen olarak (ısıl şartlara bağlı olarak) ahşap dış cephe kaplamaları malzemeleri ile birlikte, american siding dış cephe kaplamaları (yalı baskı mantolama) kullanılmaktadır. METPOR mantolama eksper program kadrosu dış cephe ısı yalıtımı programları ile eş güdümlü dış cephe kaplama programlarını da gerçekleştirmektedir. Dış cephelerde söve kaplama ürünleri ile bina tasarımını zenginleştirir.
Metpor
info@metpordekor.com
Okunma Sayısı : 7 597