Cephe Kaplama Çeşitleri
Mantolama Malzeme Çeşitleri ve En İyi Mantolama Malzemeleri
Mantolama işlemi yapılmasını şu şekilde de açıklamamız mümkündür; "bina dışı mantolama, iç cephe mantolama ve çekirdek ısı yalıtımıdır". Yanikısaca "mantolama = ısı yalıtımı" diyebiliriz.
Yapılarda ve tesisatlarda ısı kayıp ve kazançlarının sınırlandırılması amacıyla oluşturulan işleme "ısı yalıtımı" mantolama denir. Teknik olarak, dış cephe cephe kaplama sistemleri, diğer bir deyişle mantolama değişik sıcaklıktaki iki bölge arasında ısı geçişini azaltmak amacıyla uygulanır. Bina cephe tasarımlarında strandart bir görünüm elde edilmesinden çok göze hitap etmesi çok daha önem kazanmıştır. Bu amaçla detaylı dış cephe kaplama çalışmaları yapılmaktadır. Fakat uygulanan bu pratik dış cephe kaplama malzeme çeşitleri ve fiyatları değişiklik göstermektedir.
Dış cephe strafor giydirme dendiğinde genelde metal taşıyıcılı cam cepheler akıllara gelse de, yük taşımayan beton paneller de dahil olmak üzere detaylı gereçler ve teknikler ile inşa edilebilirler. Başlıca bina giydirme cephe sistemleri cephe paneli, ünite, klasik, yapısal macun ve yapısal contalamadır.
Doğrudan yapının dışından, yani atmosferden gelen etkileri binanın duvar çekirdeğinden koruyan malzemelerdir. Dış cephe kaplaması binalardaki temel işlevi; ısı yalıtımı sağlamak ve estetik olarak mimari görünüm açısından dekoratif bir özellik sağlamaktır. Dış cephe kaplama ses ve ısı geçişini azaltarak "izolasyon" yapmayı sağlayan bir "uygulama" tekniğidir.
Çok fazla teknik detaylarına girmeyerek sizleri sıkmadan dış cephe yalıtımda kullandığımız çok bilinen ve az bilinen mantolama malzeme çeşitleri şöyledir;
- Camyünü : ( TS 901 – EN13162 )
- Taşyünü : ( TS 901 – EN13162 )
- Expande Polistren (EPS) : ( TS7316 – EN13163 )
- Extrüde Polistren (XPS) : ( TS11989 – EN13164 )
- Poliüretan Köpük (PUR) : ( TS EN 13165 )
- Cam Köpüğü : ( TS EN 13167 )
- Fenol Köpüğü : ( TS 2193 – EN 13166 )
- Polietilen Köpük : ( TS 418 – EN 12201 )
- Mantar Levhalar : ( TS 304 )
- Ahşap Lifli Levhalar : ( TS 304 )
- Ahşap Yünlü Levhalar : ( TS EN 13171 )
- Genleştirilmiş Perlit (EPB) : ( TS EN 13169 )
- Genleştirilmiş Mantar (ICB) : ( TS EN 13170 )
- Fugalı Kaplama
- Yalı Baskı lambiri kaplama
- Terracotta Duvar Yalıtım Panelleri
- Ahşap Desenli Cephe Kaplama
- Mantolama Dübeli
- Mantolama Filesi
- Mantolama Sıvası
- Mantolama Isı Yalıtımı Sıvası
- Dekoratif Kaplama
- Dış Cephe Boyası
- Trendwall Strafor Duvar Panelleri
Yukarıdaki bileşenler kısaca mantolama sistemini oluşturan malzeme çeşitleridir. Linkten "mantolama malzemeleri" makalemizden de ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Cephe Kaplama Malzeme Çeşitleri
Dış cephe mantolama yapılmamış bir binanın iç duvarlarında rutubet ve küf oluşma olasılığı çok yüksektir. Zira, bu yapılarda iç ve dış bölge arasında sıcaklık değişik çok yüksek olduğundan, iç mahalde tespit edilen havadaki su buharı, vakitle yapının iç duvarlarında yoğuşmaya başlayacaktır. Başlarda küçük terlemeler şeklinde görülen bu yoğuşma, bilhassa kış aylarında rutubet ve küf meydana gelmesine sebep olacak; bu da yapı bölgesinde sağlıksız bir hayat oluşturacaktır. Fakat, cephede mantolama oluşturulan bir yapıda, yapı duvarlarının iç ve dış bölgeye bakan cepheler arasındaki sıcaklık değişik çok düşük civarlara ineceğinden, bu şekilde bir terleme, rutubet ve nem gibi problemler ile karşılaşma olasılığı çok düşük olacaktır.
cephe kaplama çeşitleri ile bir yapı dışarıdan çepeçevre sarılarak yalnızca sıcaklık farklarından doğan fiziksel problemler değil, her türlü rüzgar, güneş ışınları, yağmur vb gibi dış etkenlere karşı da bir koruma sağlanmış olacaktır. Böylelikle, yapılar sağlamlığını uzun vakit muhafaza edebilecek ve daha güvenilir bir yaşam çevresi sağlanmış olur.
cephe kaplamanın bu kadar lüzumlu duruma gelmesinde ve bundan sonra herkes doğrulusunda araştırılan ve talep edilen bir program olmasındaki en mühim etken ise şüphesiz uygulandığı yapıda çok ciddi derecede ısı tasarrufu sağlamasıdır. Mantolama prosedürü sırasına yapının dış duvarları, ısı iletkenliği çok düşük malzemeler ile kaplandığından, bilhassa kış aylarında yaşanan ısı kayıpları en aza indirilerek ısınma amacıyla harcanan enerji miktarı da en aza düşürülmektedir. Bu da haliyle, insanları, şirketleri ve endüstri kuruluşlarını, her fatura döneminde yüksek meblağlar ödeme zorunluluğundan kurtarmaktadır.
Metpor
info@metpordekor.com
Okunma Sayısı : 2 901