2.1 Mantolama Malzeme Çeşitleri ve En İyi Mantolama Malzemeleri 2022 - 2023
Mantolama, binaların ısı yalıtımı yapılmasına yönelik bir uygulamadır. Binaların dış cephelerine uygulanan bir yalıtım yöntemi olan dış cephe kaplama, binanın iç sıcaklığının dış sıcaklıktan daha yüksek olduğu kış aylarında ısı kaybını en aza indirerek enerji tasarrufu sağlar. Aynı zamanda yaz aylarında da bina içindeki sıcaklığın dış sıcaklıktan daha düşük olmasını sağlayarak serin bir ortam elde edilmesine katkı sağlar.
Mantolama işlemi, bina duvarlarına dışarıdan bir yalıtım malzemesi uygulamayı içerir. Bu malzeme, genellikle EPS, XPS veya taş yünü gibi bir polimer bazlı köpük malzeme veya mineral yünüdür. Bu malzemeler, dış cephe kaplamalarının altına yerleştirilir ve bina dış cephelerinde bir levha şeklinde uygulanır.
Mantolama, enerji tasarrufu ve konfor sağlamasının yanı sıra, bina duvarlarının korunmasına da yardımcı olur. Duvarlar, ısı farklılıkları nedeniyle oluşabilecek çatlaklar, nem ve küf gibi sorunlara karşı korunur. Ayrıca, mantolama malzemeleri, yangına karşı dayanıklı ve çevre dostu olma özelliklerine de sahiptir.
Mantolama, ev sahiplerinin enerji faturalarında önemli bir azalma sağlayarak tasarruf etmelerine yardımcı olur. Ayrıca, düşük karbon ayak iziyle de çevre dostudur. Bu nedenle, ev veya işyerlerinin daha konforlu ve ekonomik olmasını isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen bir uygulamadır.
Mantolama işlemi yapılmasını şu şekilde de açıklamamız mümkündür; "bina mantolama, iç cephe mantolama ve çekirdek ısı yalıtımıdır". Kısaca "mantolama = ısı yalıtımı" diyebiliriz. Çok fazla teknik detaylarına girmeyerek sizleri sıkmadan dış cephe yalıtımında kullandığımız çok bilinen ve az bilinen mantolama malzeme çeşitleri şöyledir;
- Camyünü : ( TS 901 – EN13162 )
- Taşyünü : ( TS 901 – EN13162 )
- Expande Polistren (EPS) : ( TS7316 – EN13163 )
- Extrüde Polistren (XPS) : ( TS11989 – EN13164 )
- Poliüretan Köpük (PUR) : ( TS EN 13165 )
- Cam Köpüğü : ( TS EN 13167 )
- Fenol Köpüğü : ( TS 2193 – EN 13166 )
- Polietilen Köpük : ( TS 418 – EN 12201 )
- Mantar Levhalar : ( TS 304 )
- Ahşap Lifli Levhalar : ( TS 304 )
- Ahşap Yünlü Levhalar : ( TS EN 13171 )
- Genleştirilmiş Perlit (EPB) : ( TS EN 13169 )
- Genleştirilmiş Mantar (ICB) : ( TS EN 13170 )
- Fugalı Kaplama
- Yalı Baskı Cephe Kaplaması
- Terracotta Duvar Yalıtım Panelleri
- Ahşap Desenli Cephe Kaplama
- Mantolama Dübeli
- Mantolama Filesi
- Mantolama Sıvası
- Mantolama Isı Yalıtımı Sıvası
- Dekoratif Kaplama
- Dış Cephe Boyası
- Trendwall Strafor Duvar Panelleri
Yukarıdaki malzeme listesi kısaca mantolama sistemini oluşturan mantolama malzemeleri çeşitleridir. Linkten dış cephe "mantolama malzemeleri" makalemizden de ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.
2.2. Mantolama'da XPS Strafor Isı Yalıtım Levhaları
Polistiren malzemeden imal edilen extrude polistren sert köpük (XPS strafor), homojen hücre yapısına sahip, "binalarda yalıtım" yapmak için üretilen ısı yalıtım plakalarıdır. Ekstrude polistren "bina mantolama malzemeleri" (XPS), basma mukavemeti yüksek, ısı iletkenlik metrikleri mükemmel, B1 yangın katagorisinde, bünyesine su almayan ve nemden etkilenmeyen kusursuz mantolama malzemeleridir.
XPS strafor mantolama köpüklerinin uygulandığı yerler; bina iç ve dış duvarları, zemin izolasyonları, su basman seviyelerinde, çatıların izolasyonunda kullanılan "mantolama modelleri" arasındadır. "Metpor Dekor Mantolama" XPS mantolama levhalarını bina yüzeyinde cephe plakası olarak kullanılmasını önermez. Xps izolasyon panelleri kimyasal ve fiziksel yapısı gereği bina yüzeyinde dış cephe mantolama malzemesi veya cephe sistemleri olarak kullanılmaz.
Daha çok zeminlerde, döşemelerde vb. alanlarda "izolasyon malzemeleri" olarak kullanılır.
Not: Xps yalıtım levhalarının kullanımı konusu başlı başına detaylıca incelenmesi gereken bir makale konusudur. Xps mantolama malzemelerinin cephe yüzeyinde kullanılmaması gerektiğinin nedenleri ile alakalı bir çok parametre mevcuttur.
Eski binaların dış cephesinin yenilenmesi makalemizi de inceleyebilirsiniz. İstanbul mantolama firmaları, rastgele bir dekorasyon ya da mantolama firması değildir. Yapı yalıtımı özel bir etkinlik alanıdır ve kendisine ait pek çok ek kaliteyi söz konusudur. Bu amaçla "cephe giydirme firmaları" sektörde ayrı bir konumda bulunmaktadır.
2.3. Taşyünü Mantolama Levhaları
Taşyünü mantolama, bazalt taşının 1350° C - 1400° C 'de eritilerek elyaf durumuna getirilmesi sonucu oluşturulan yalıtım (mantolama) malzemeleridir. Bazalt taşı olarak tanımladığımız malzemeler, inorganik ham madde olma özelliğine sahiptir. Yerli üretim olarak ülkemizde üretilebilen malzemelerdir.
Taş yünü mantolama sistemleri, kullanım yeri ve amacına göre farklı ebat ve teknik özelliklerde de üretilebilir. Farklı cephe kaplama malzemeleri ile şilte, levha (plaka), boru ve dökme şeklinde üretilebilen "taşyünü mantolama", ses yalıtımı, akustik planlama ve yangın yalıtımı amaçlı kullanılan "mantolama çeşitleri" ve farklı amaçlarda kullanılabilen izolasyon malzemelerindendir.
Taşyünü mantolama malzemeleri iyi yalıtkanlar olup, bir miktar daha pahalı yalıtım malzemeleridir. Taşyünü mantolama plakaları biraz ağırdır. Bu nedenle yapıya ek yük getirme durumu da söz konusu olup, Eps strafor mantolama malzemelerine göre de taş yünü mantolama levhalarının m2 fiyatları çok daha pahalıdır.
2.4. Mantolama ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Fugalı mantolama sistemleri, genleşme ve çatlamayı önlemek için dış cephe kaplama modelleri arasında ve mimari için estetik görünüm sağlama kabiliyetine sahip "dış cephe mantolama" levhalarıdır. Fugalı dış cephe kaplama uygulaması dış cephe modelleri 2019 trendleri için en çok tercih edilen modellerden biridir. 2020 yılı için de fugalı mantolama siparişleri yoğun bir şekilde gelmeye devam ediyor. Fugalı cephe kaplamaları ve yalı baskı kaplamaları eps strafor blokların cnc makinelerde kesilmesiyle üretilen, doğrudan dış cephe boya uygulamasına hazır mantolama levhalarıdır. Dekoratif "bina dış cephe mantolama modelleri" arsında en şık görünüme sahip malzemelerdir. Dış duvar kaplama olarak da kullanılacağı gibi iç mekanlarda da fark yaratan ürünlerdir.
Kendinden sıvalı hazır mantolama malzemeleri, dış cephe kaplama levhası olarak üretilebildiği gibi hem de "iç cephe yalıtım levhası" üretilmektedir. METPOR cephe söve & mantolama ürünleri, dış cephe kaplama ürün yelpazesinde çok sayıda hazır dış cephe kaplama panelleri vardır.
Fugalı cephe kaplamaları, klasik fileli mantolama sistemleri ile aynı teknik özelliklere sahip alternatif mantolama malzemeleri olarak ürettiğimiz kaplamalardır. Metpor dekor mantolama ve söve kaplama ürünleri bünyesinde üretilmektedir. Isı yalıtım metrik değerleri mükemmel olan eps fugalı levhalar, montaja hazır, kendinden sıvalı ve evlerin dış cephe yüzeyinde ve iç cephelerde de kullanılabilen, yüksek oranda mantolama sağlayan dekoratif özelliği olan mükemmel yalıtıcılardır. Fugalı mantolama levhaları, yalı baskı mantolama malzemeleri veya terracotta formunda modelleri bulunan üzerinde bulunan hazır sıva sayesinde doğrudan cepheye uygulanarak gerek maliyet anlamında, gerekse işçilikten zaman kazandıran pratik, hızlı ve kusursuz yalıtım sağlayan dış cephe malzemelerdir. Fugalı dış cephe kaplaması ve yalı baskı lambiri kaplama malzemeleri kendinden sıvalı hazır izolasyon levhalarıdır. Oldukça hafif olan bu malzeler, binaya ek yük getirmediği gibi uygulama açısından da kurulumu oldukça pratiktir. Binaların dış cephe mantolama m2 fiyatları hakkında bilgileri makalemizin ilerleyen bölümlerinde paylaşacağız.
Metpor Dekor Yaratıcı Mantolama Fikirleriyle Şık Tasarım Çözümleri Sunar.
Sadece ek yeri diye tabir ettiğimiz mantolamanın birleşim yerleri tamir edilerek doğrudan boya uygulamaları yapılan hazır yalıtım malzemeleridir. Oldukça "pratik dış cephe kaplama malzemeleri" olup, proje bütününde değerlendirildiğinde, klasik fileli düz mantolama uygulamasından daha avantajlıdır. iyi bir işçilik uygulaması yapıldığında, fugalı plakalar, mantolama dübelleme gibi donatılara da gerek duymaz. Sağlam kaliteli bir ısı yalıtım yapıştırıcısı ile dış cepheye mükkemmel yapışacak, uzun yıllar ağır dış cephe koşullarına karşı direnç gösterebilecek malzeme seçenekleridir. Dış cephe söve kaplama olarak bilinen dekoratif kaplama levhalarının üzerine çekilmiş olan söve sıvası 3 mm ~ 5 mm kalınlıklarda değişkenlik gösterir.
Dekoratif mantolama trendleri konusunda Metpor marka mantolama levhaları, tam bir performans / fiyat ürünüdür. Metpor uzun yıllar yaptığı çalışmalarla dekoratif dış cephe kaplamaları konusunda uzman ve en fazla kullanılan marka durumuna gelmiştir. Yüksek yalıtım kapasitesine sahip Metpor mantolama levhaları çeşitli model ve ebatlarda üretilirken, binalara dış cephe giydirme ise oldukça hızlı, güvenilir ve pratik malzeme çeşitleridir. piyasadaki en kaliteli dış cephe kaplaması hangisi? diye sorduğunuz zaman araştırmalar sonrası Metpor sıva gerektirmeyen mantolama levhalarına ulaşacağınız kesin bir durumdur.
3. Mantolama Nasıl Yapılır?
8 Maddede "mantolama önerileri" işlem sırası (mantolama aşamaları) nelerdir?
- Aşama mantolama uygulaması öncesinde hazırlık aşamasıdır.
- Adım mantolama başlangıç profili su basman profili montajıdır.
- Adım yapıştırma harcı hazırlanması ve uygulanması aşamasıdır.
- Adım kısaca mantolama levhalarının montajı ve yerleştirilmesi işlemidir.
- Aşama mantolama plakalarının mantolama dübeli ile sabitlenmesidir.
- Maddede ise fileli PVC köşe profili ve köşebent profili montajı vardır.
- Adım ısı yalıtım sıva uygulaması katlarının oluşturulması ve donatı mantolama filesi uygulamasıdır.
- Son aşama olarak dekoratif mantolama sıvası ve son kat kaplamaları olan mantolama astarı ve mantolama boyası uygulaması karşımıza çıkar.
Dış cephe mantolama işlem sırası bu şekilde yapılır. Dış cephe mantolama planlaması bina yalıtımı için en mantıklı "izolasyon" sistemidir. Binanın bütün cephelerini eps strafor ısı yalıtım levhalarıyla boşluksuz olarak giydirmek fikri kusursuz yalıtım fırsatları sunar. Dış cephede resimli anlatımla mantolama nasıl yapılır? için ilgili linke tıklayarak daha detaylı anlatımla ve görsellerle mantolama nasıl yapılır? sorusuna cevap bulabilirsiniz.
4. Mantolamanın Temel Amacı Enerji Tasarrufu Sağlamak Üzerine Kuruludur.
Binalarda dış cephe yalıtımının asıl amacı termal köprüleme ve yapının soğutulması önlemek üzerine kuruludur. Çevre yalıtımı yapmak (drenaj) binanın toprakla temas eden bölümlerini koruması açısından faydalıdır. Dış cephede uygulanan mantolama çeşitleri için ilgili linkten detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca mantolama zorunlu mu? makalemizi de incelemenizi tavsiye ederiz.
Mantolamanın amacı nedir? dediğimizde, basitçe iki bölge arasındaki ısı alışverişini en aza indirmek amacıyla yapılan yalıtım uygulamalarına verilen isimdir. Binaları için "mantolama teklifi isteyenler" telefon ve e-mail adresimiz üzerinden irtibata geçebilirler.
5. En İyi Mantolama Yöntemi Hangisi? ve Avantajları
Mantolamanın Avantajları Şunlardır;
- Dış cephe mantolama uygulaması yapılmış binaların odaları kışın daha sıcak, yazın ise daha soğuk kalır. Bu nedenle, dış mantolama yapılmış bir bina hem yazın hem de kışın büyük rahatlık sağlar.
- Dış cephesine "mantolama" yapılmış bir binanın, istenilen sıcaklık koşullarını sağlanması daha az güç gerektirir. Bu da, enerji tasarrufu ve ek maliyet tasarrufu sağlayacağı anlamına gelir.
- Soğutucu, ısıtıcı vb. elektrikli aletlerin kullanımını azaltarak "elektrik enerjisi" için de tasarrufa katkıda bulunur.
- Ev tavanlarında yapılacak "ısı yalıtımı" tavan döşemesini koruyarak çatlamasını önler.
- İnşaat esnasında bir yapıda genleşme derzleri gerekli değildir.
- Mantolamada kullanılan malzemeler, betonarme döşemeden daha hafiftir.
- Mantolama malzemeleri olarak kullanılan "ısı yalıtım levhası" geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmektedir. Yani mantolama çevreye karşı duyarlı ve ekosistem dostudur.
- Mantolama sistemlerinin kurulumu oldukça pratik olmasıyla beraber dış cephe kaplama uygulamasının hazırlık aşamasında mantolama analizi yapmak çok önemlidir. Başarılı bir mantolama sistem kurulumu için mantolama analizi doğru yapılmalı ve yalıtım stratejisi, ortaya çıkan verilere göre belirlenip ihtiyaçlar doğrultusunda planlanmalıdır.
6. Mantolama Nerelere Yapılır?
Mantolama yapılması gereken yerler? diye soracak olursak Kısaca, Bina iç ve dış duvarları şeklinde cevaplanabilir. Mantolama alternatifleri olarak dış cephe uygulaması yapılamadığı durumlar sözkonusu olduğunda iç cephe mantolaması yapılmasını öneririz. İç cephe mantolama trendleri 2019 yılında olduğu gibi 2020 yılında da önemli bir yalıtım stratejisidir.
Binalarda Isı Yalıtımı (Mantolama) Yapılması Gereken Yerler
- Dışarıya bakan tüm duvarlarda,
- Depo, bodrum kat ya da garaj gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvar ve döşemelerde,
- Eğik ve düz çatılarda,
- Binanın toprakla temas eden döşeme ve duvarlarının yüzeyinde,
- Havalandırma kanalları, tesisat boruları gibi tesisat donatısına yapılır.
- Çıkma tabanlarda "yalıtım uygulaması" yapılmalıdır.
- Bir ileri seviye olarak iç duvarda strafor duvar panelleri ile desteklenerek kusursuz yalıtım sağlanabilir.
Duvarların U - değerini iyileştirmenin netice olarak elektrik ve doğal gaz ihtiyacını azalttığı kanıtlanmıştır. Dahası yapılan araştırmalar sonucu bu U - Değerleri iyileştirilmesi bunun dışında elektrik düzeneğinin ebatının da azaltılabilmesi için pik yükünü önemli ölçüde azaltır. Dış cephede mantolama nerelere yapılır? makalemizden detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Pik yükünün azaltılması demek elektrik enerjisi olarak da "enerji tasarrufu" yaptığımız anlamına gelir. Sitemizde, mantolama alanı nasıl hesaplanır? kategorisinde bulunan makalemizi de incemelenizi tavsiye ederiz.
7. Isı Yalıtımı (Mantolama) İle Yalıtım Fikirleri
Dış cephe mantolama, bir boşluk duvarının boşluğuna yerleştirilir. Boşluk yalıtım malzemesi ile tamamen ya da kısmen doldurulur, ek bir "izolasyon katmanı" olarak kullanılabilen ya da boşluğu havalandırmak için kullanılabilecek bir hava boşluğu için yer bırakarak "izolasyon" malzemesinin kurumasını hızlandırır.
Binaların dış cephesini yenileme esnasında tarihi binalarda ya da apartmanlarda, sitelerde anlaşmazlıklar sonucu toplu "mantolama kararı" alınamaması gibi durumlar için "içten mantolama" yöntemi tercih edilir. İç cephe mantolama, "çekirdek mantolama sistemleri" olarak da tanımlanabilir. İç cephe mantolama sistemlerinin, bina izolasyon sistemleriyle karşılaştırıldığında az da olsa bir takım dezavantajları vardır.
İç cephe mantolama ve dış cephe mantolama karşılaştırılması yapacak olursak örnek olarak, daire içinin kışın az soğutulması ve termal köprü sorunları çıkarması kaçınılmazdır. Yani termal köprülerle ilgili denetlenemez zorlukları olması "iç cephe mantolama" için bazı handikaplar yaratıyor. Bununla beraber, yaz aylarında aşırı ısınma problemi, iç yüzeylerdeki termal kapasitenin azalması ile artmaktadır. Kısacası bir yapının dıştan mantolama yapılmasıyla, içten mantolama yapılması arasında fiziksel nedenlerden dolayı bazı farklar vardır.
8. Mantolama Malzeme Çeşitleri ve Malzeme Önerileri
Binaların yalıtımında kullanılan mantolama malzemeleri uzun yıllar fiziksel yapısını korumak, küf ve parazitlere karşı dirençli ve sağlam ve mukavemet sağlamak üzere planlanmış olmalıdır. Yapının nem dengesi pozitif olmalıdır. Buna göre, kış esnasında yapının içerisinde biriken suyun, buharlaşma zamanı (yaz) esnasında dışa çıkarılması gerekir.
Genişletilmiş Polistiren, EPS Strafor (Köpük) Mantolama Malzemeleri
EPS strafor "polistiren" izolasyon malzemeleri petrol türevli, benzen ve etilen'den türetilen monomer stirenden yapılmış sentetik bir aromatik polimerdir. Yalıtım için kullandığımız hammaddesi "strafor polistiren" olan köpük levhalar, ısı izolasyonu ve ufak polistiren taneciklerinden meydana gelen renksiz, şeffaf bir termoplastik bir malzeme çeşididir.
Polistiren eps köpük malzemelerin % 95 - 98 havadan oluşur. Polistiren strafor mantolama levhaları süper ısı yalıtım malzemeleridir. Bina mantolaması için yalıtım metrik değerleri mükemmel olan izolasyon levhalarıdır. Bu amaçla genelde betonarme yalıtım formları ve yapısal yalıtımlı panel bina sistemleri gibi binalarda ve dairelerde izolasyon malzemesi olarak kullanılırlar.
Genişletilmiş (EPS) ve çekilmiş polistiren (XPS) her ikisi de polistirenden yapılır, fakat EPS strafor mantolama malzemeleri, birbirine kaynaşmış ufak plastik boncuklardan meydana gelir ve XPS, bir formdan tabakalar durumunda preslenmiş erimiş bir köpük mantolama malzemesi olarak başlar.
XPS en çok köpük yalıtımı amacıyla kullanılır. Polistiren EPS strafor için daha kapsamlı ve detaylı bilgilere ilgili linkten ulaşabilirsiniz. Eps strafor köpük yalıtım malzemeleri aynı zamanda "mantolama" uygulamasını tamamlayıcı bir unsur olan söve imalatlarında da kullandığımız strafor malzemelerdir.
9. Eps Strafor (Köpük) Mantolama Levhaları
Genişletilmiş polistiren (EPS) kapalı hücreli bir köpüktür. Boşluklu duvarların, çatıların ve beton zeminlerin yalıtımında kullanılır. Düşük ağırlık, sertlik ve şekillenebilirlik gibi teknik özelliklere sahip olmasından dolayı, genişletilmiş polistiren tepsiler, tabaklar ve balık kutuları gibi çok farklı ve detaylı uygulamalarda kullanılan malzemelerdir. Isı yalıtım levhaları ile ilgili detaylı bilgileri linkte, Dış cephede resimli anlatımla dış cephe kaplama uygulaması için ise ilgili linkten faydalı bilgiler edinebilirsiniz.
Binalarda mantolama neden ve nasıl yapılır? dediğimizde, Polistren strafor köpük ısı yalıtım levhaları oran olarak daha az kalınlık özelliğine sahip olmasından dolayı üstün "mantolama R değeri" sağlar.
İç duvar uygulamalarında kullanıldığında, strafor duvar paneli şık bir "ev dekorasyonu" ve bununla birlikte yüksek oranda "izolasyon" sağlar. İç cephede daire mantolama amaçlı kullanılan strafor duvar kaplama panelleri boya veya ektra farklı bir uygulama yöntemi gerektirmez.
Köpük levha aynı kalınlıktaki başka malzemeler ile kıyaslandığında iki katından fazla yalıtım ve kusursuz termal direnç sağlar. Çeşitli uygulamalarda kullanılmak için basitçe ihtiyaç duyulan ebatlara kesilebilirler. Uygulayacağımız "dış cephe boyası" da dikkatli seçilmelidir. Kalite değeri düşük dış cephe boyaları kısa süre sonra çatlama, solma, kararma gibi olumsuz reaksiyonlar gösterebilir. Bu nedenle kaliteli "dış cephe boyası" atlanmaması gereken önemli bir ayrıntıdır. Bina cephelerinde "dış cephe boyası" makalemizden daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.
10. En İyi Mantolama Firmaları
Dış cephede ısı yalıtımı için apartman mantolama kararı alındıktan sonra piyasada geçerli olan geniş bir aralıktaki mantolama fiyatları çoğu zaman yanıltıcı olmaktadır. Bütçe kaygılarıyla seçilen düşük bedelli merdiven altı mantolama üretimleri ve yanar ham maddeli mantolama ürünleri, sektördeki "cephe kaplama fiyatları" mantolama ürünlerine olan güveni sarsmaktadır. Çalışacağınız mantolama firmaları, muhatapların mevzuata uygun üretim yaptığı, bilinilirliği, güvenilirliği araştırılmalı ve referansları incelenmelidir.
Binaların ısı yalıtımı uygulaması için mantolama firma seçimi isimli makalemizden pratik ve faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz. Dış cephe için mantolama fiyat teklifleri alınırken, en az 3 mantolama firmasından fiyat alınız. Mantolama için fiyat teklifleri değerlendirilirken bazen yanılan apartman yönetcileri veya mülk sahipleri olabiliyor. istanbul genelinde "mantolama şirketleri" arasında faaliyet gösteren firmamız, İstanbul Anadolu Yakasında faaliyet göstermesine rağmen İstanbul Avrupa Yakası Mantolama firmaları arasında da lider kuruluştur. Mantolama markaları konusunda bilgi için iletişim kanallarından irtibata geçebilirsiniz.
Bina cephelerinde söve modelleri ile söve imalatı ve son süreç olarak söve montajı Metpor Söve ve Mantolama olarak tarafımızdan yapılmaktadır. Bina süsleme ve villa söve modelleri çözümlemelerinde kullanılanacağımız malzemeler, farklı model ve ebatlarda üretilebilme avantajı ile bir adım önde olan malzemelerdir. Bina söve modelleri özellikle, yüzyıllardır bina köşe söve modelleri olarak bilinen köşe taşı uygulaması sayesinde dekoratif bir manzara kazandırır.
11. Mantolama Teknikleri
Pasif evler bizlere, geleneksel ısı yalıtım malzemeleri için gereken daha kalın yalıtım katmanlarının basitçe yapılabilidiğini gösteriyor. Sadece yalıtım değil, ev dekorasyonu amacıyla yapılan mantolama trendleri de mevcuttur. Dış cephe mantolama püf noktaları isimli makalemize linkten ulaşarak mantolama püf noktaları hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz. Aslında "mantolama" sınırlı oranda da olsa "su yalıtımı" içinde önlem alan bir uygulamadır. mantolama detay çözümleri hakkında bilgi için iletişim kanallarından iritbata geçebilirsniz. Mantolama işleri için karar vermeden önce internet üzerinden yapılmış "mantolama örnekleri" araştırması yapmanızı tavsiye ederiz. mantolama öncesi sonrası neler yapılmsı gerektiği ile ilgili makalemizde bolca bilgi bulabilirsiniz.
12. Dekoratif Mantolama Nedir? Dekoratif Sıva Gerektirmeyen Mantolama
Dekoratif sıva gerektirmeyen mantolama şekilleri şöyledir;
- Fugalı Dış Cephe Kaplama
- Yalı Baskı Cephe Kaplaması
- Terracotta Duvar Yalıtım Panelleri
- Ahşap Desenli Cephe Kaplama
Dış cephe yalıtım malzeme çeşitleri dediğimizde, yalı baskı dış cephe kaplamaları, fugalı dış cephe kaplaması, ahşap görünümlü mantolama gibi EPS hazır mantolama şekilleri sözkonusu olmaktadır. Binalarda ısı yalıtımının yanı sıra dekoratif mantolama yüzey tasarımlarıyla binanızın farklı renklerde boyanmasıyla görsel olarak daha iyi görünmesine, göze hitap etmesine yardımcı olmakla beraber binanıza kimlik kazandırır.
Ahşap Mantolama Malzemeleri
Yapılarda kullanacağımız "ahşap mantolama malzemeleri" gerçek ahşap dokusu ve renk seçenekleriyle ahşap kullanımının ötesinde aynı zamanda da izolasyon yapabilmemizi sağlar. Bu sayede hem "ahşap" görünümü elde edilmiş olup, ahşap mantolama sistemi ile yalıtım yapmış oluruz.
Dekoratif mantolama tekniklerinden olan ve çok tercih edilen dış cephe kaplama malzeme çeşitlerinden olan ahşap görünümlü dış cephe kaplaması makalemizi inceleyebilirsiniz. Bu mantolama malzemeleri Metpor Söve & Mantolama tarafından üretilmektedir. Metpor ısı yalıtım uygulamalarında, ısı yalıtım levha yapıştırıcısı olarak kaliteli toz yapıştırıcı grubunu kullanır.
Mete Yılmaz
info@metpordekor.com
Okunma Sayısı : 3 353